Barkod u primjeni već 60 godina

Barkod

U primjeni već 60 godina

Barkod (engl. barcode) je način označavanja proizvoda nizom crnih i bijelih linija, koje je moguće posebnim uređajima lako optički prepoznavati.

Patentiran je 1952. godine u SAD. Međutim, čekalo se do 1974. godine, da barkod nađe primjenu, onakvu kakavu danas ima u trgovinma širom svijeta. U vrijeme pronalaska barkoda, laserska tehnologija, kojom bi se kodovi čitali, još nije bila dovoljno razvijena. Prvi proizvod na kome su se pojavile crno bijele pruge bile su žvakaće gume Juice Fruit u jednom supremarketu u Ohiju u Americi. Jedan od razloga za odlaganje korištenja barkodova je bio što su proizvođači smatrali da ove linije kvare estetski izgled proizvoda.

 

Danas se, uz sistem paralelnih crno bijelih linija, koristi i sistem crno bijelih tačkica, a ova dva sistema mogu se dobro i kombinovati.

Osnovna namjena barkodova je identifikacija prozvoda, a već dugo vremena barkodovi su nalaze primjenu u skoro svim sferama života. Pomoću njih prepoznaju se vozila, vagoni, paketi, roba, pa čak i osobe u postupku bilo kakvog kretanja u prostoru. Koriste se svugdje, gdje je potrebno nešto vrlo brzo prepoznati.

 

Najpoznatija primjena barkodova je u prodavnicama, supermarketima, robnim kućama i tržnim centrima, gdje je kupovina i prodaja proizvoda danas skoro nezamisliva bez ovih crnobjelih crtica na pakovanjima.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši