Bosanka zvijezda "The Salt
Munirin burek osvaja Ameriku
Bosanka Munira Čaušević nije ni slutila da će je obična posjeta sinu u Solt Lejku, u američkoj državi Juti, učiniti slavnom. Njene kulinarske sposobnosti i umijeće pravljenja tradicionalnog bosanskog bureka dovele su je na naslovnicu američkog magazina "The Salt Lake Tribune".
Munira je, prema pisanju ovog magazina, svaki dan porodici pripremala burek, sirnicu i zeljanicu. Ubrzo su i brojni prijatelji dolazili kako bi probali Munirine specijalitete. Vijest o vrhunskom bureku brzo se proširila, pa su je novinari magazina posjetili i posmatrali kako to "Bosanka stvara umjetnost u kuhinji".
– Kada sam bila dijete, majka bi mi izrezala komad tijesta i dala da učim savijati rolnice. Ratne 1992. godine prebjegla sam s djecom u Švicarsku. Hrana mi je bila jedna od veza s domovinom. Nikada nisam prestala praviti naša tradicionalna jela – kazala je Čaušević.
Novinarka je u magazinu detaljno opisala proces pravljenja pite, ni čuđenja i divljenja nije manjkalo.
– Kao što je popularna pizza u Americi, tako su širom BiH popularne buregdžinice. Obično se služe kao predjelo, ali još češće se nalaze na trpezi za ručak ili večeru – napisala je novinarka "The Salt Lake Tribunea".
(dnevniavaz.ba)