Munirin burek osvaja Ameriku

 

Bosanka zvijezda "The Salt Lake Tribunea"

 

Munirin burek osvaja Ameriku

 

Bosanka Munira Čaušević nije ni slutila da će je obična posjeta sinu u Solt Lejku, u američkoj državi Juti, učiniti slavnom. Njene kulinarske sposobnosti i umijeće pravljenja tradicionalnog bosanskog bureka dovele su je na naslovnicu američkog magazina "The Salt Lake Tribune".

Munira je, prema pisanju ovog magazina, svaki dan porodici pripremala burek, sirnicu i zeljanicu. Ubrzo su i brojni prijatelji dolazili kako bi probali Munirine specijalitete. Vijest o vrhunskom bureku brzo se proširila, pa su je novinari magazina posjetili i posmatrali kako to "Bosanka stvara umjetnost u kuhinji".

– Kada sam bila dijete, majka bi mi izrezala komad tijesta i dala da učim savijati rolnice. Ratne 1992. godine prebjegla sam s djecom u Švicarsku. Hrana mi je bila jedna od veza s domovinom. Nikada nisam prestala praviti naša tradicionalna jela – kazala je Čaušević.

Novinarka je u magazinu detaljno opisala proces pravljenja pite, ni čuđenja i divljenja nije manjkalo.

– Kao što je popularna pizza u Americi, tako su širom BiH popularne buregdžinice. Obično se služe kao predjelo, ali još češće se nalaze na trpezi za ručak ili večeru – napisala je novinarka "The Salt Lake Tribunea".

 

(dnevniavaz.ba)

Komentariši