Vatreni fudbal

Vatreni fudbal

Najhrabriji fudbaleri na svijetu

Christoph Daum je nekada tjerao fudbalere Bayera iz Leverkusena da trče preko užarenog uglja, kako bi očvrsli. Felix Magath tjera i dan danas svoje fudbalere da na treningu trče sa medicinskim loptama, kako bi kasnije bili brži. Ali, sve to čini se kao dječija igra, kakav se fudbal igra u Indoneziji.

 

Ovi igrači igraju doslovno sa vatrenom loptom, bosonogi. Lopte su u stvari kokosovi orasi, koji se specijalno za ovu priliku, dva dana prije utakmica potope u kerozin, da bi mogle goriti sve dok utakmica traje. Igra se na terenu dimenzija 25 puta 25 metara. Ekipe se sastoje od po 5 igrača, a utakmica traje dva puta po 30 minuta. Pošto se često desi da lopta pukne u žaru igre, po utakmici je potrebno najmanje pet gorućih lopti.

 

Utakmice se organizuju kako bi učenici jednog internata u Indoneziji dokazali svoju hrabrost.

Prema pisanju „Dayli Maila“, ovakva vrsta fudbala tamo je veoma popularna i upražnjava se na mnogim internatima u ostrvu Java.

 

„Ovo je već jedna vrsta avanture. Kod normalnog fudbala ne moraš voditi računa o temperaturi lopte. Kokosovi orasi su stvarno vreli“, kažu igrači.

 

Izgleda da su ovim igračima najmanji problem plikovi, koji ostaju na nogama, nakon jedne ovakve utakmice.

(express.de)

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši