Najbolji lijek za srce: lješnici

Lješnici

 

Najbolji lijek za srce: lješnici

 

Lješnici, bademi, pistaći i orasi odlični u prevenciji srčanih bolesti. Štoviše, isto je istraživanje pokazalo da često konzumiranje navedenih sjemenki može pomoći više od ljekovitog maslinovog ulja. Autori ovog istraživanja, španjolski znanstvenici naglašavaju da je uz to prijeko potrebno jesti mediteransku hranu u kojoj prednjači riba, bijeli luk, vino i svježe povrće jer bi u protivnom, uz konzumiranje fast fooda rezultat izostao

Također su naglasili da sjemenke sadrže puno antiupalnih sastojaka, vrlo potrebna vlakna, kao i antioksidanse koji snižavaju krvi tlak i dobro djeluju na rad srca. Naime, bolesti srca vrlo su često povezane s ishranom i metabolizmom, pa se srčanim bolesnicima vrlo često preporučuje i pravilna ishrana bogata zdravim mastima kakve se najčešće nalaze upravo u spomenutim sjemenkama.

Ugodan ukus daju mu ulja, kojih ima oko 60 posto, bjelančevina ima 14–18 procenata, ugljenih hidrata oko 14 i mineralnih materija oko 2,4 posto. U 100 grama lješnika sadrži 680 grama kalijuma, 290 miligrama, fosfora, 163 miligrama magnezijuma i 114 miligrama kalcijuma, a sadrži još: imangana, željeza, cinka, bakra, kao i četiri mikrograma selena. Od vitamina sadrži najviše vitamina E, poznatog antioksidansa, onda vitamina C, vitamina iz grupe B i vitamina A, kao i masnih kiselina i aminokiselina (brojčani podaci odnose se na nepečeni lješnik).

 

Komentariši