Stepenište u nebo!

Čudesna Kina

Stepenište u nebo!

U Grand kanjonu, na planini Taihang, u blizini kineskog milionskog grada Lanzhou, napravljeno je spiralno stepenište visoko 100 metara. Sa platforme na vrhu pruža se veličanstven pogled na kanjon.

Usponom na vrh stepeništa, Kinezi mogu osjetiti šta znači „high life”, samo ukoliko namaju srčanih problema. Turistički dužnosnici nadaju se da će ove stepenice doprinijeti još većem razvoju turizma u ovom kraju. Već i sam pogled sa zemlje na stepenište izaziva vrtoglavicu.

 

Uspon stepenicama je prava avantura. Dok se posjetioci penju prema vrhu, čuju škripu stepenica. Pod naletima vjetra stepenište se ljulja, a šiba i po posjetiocima. Okolo lete i krešte ptice, tako da je doživljaj potpun. Sve je mnogo autentičnije, nego penjanje liftom.

 

Prije penjanja, posjetioci moraju predočiti dokaz da nemaju problema sa srcem ili plućima, i da nisu stariji od 60 godina.

Planinski masiv Taihang dug je preko 250 milja, proteže se od sjevera prema jugu Kine, prolazeći čak kroz tri provincije. Najveći vrh je Xiao Wutaishan sa 2881 metar visine. Grand kanjon je omiljeno i vrlo poznato izletište u Kini.

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši