Za malo stariju generaciju…

…kojoj i sam pripadam. Ili kako to reče moj prijatelj Aziz: "Čini sve da umreš što zdraviji!?". Utješno. Svakako?

Istraživanja

Vježbanje u starijoj dobi zaustavlja atrofiju mozga

Vježbanje u 70.im godinama života može zaustaviti proces atrofije mozga i simptome starenja vezane uz demenciju, utvrdili su škotski naučnici sa univerziteta u Edinburghu.

Snimci mozga 638 osoba koje su prešle granicu za starosnu penziju pokazali su da su oni tjelesno najaktivniji imali manji stepen atrofije, odnosno smanjenja mozga tokom trogodišnjeg razdoblja.

Pri tome, vježbanje nije trebalo biti prezahtjevno – tek šetnje nekoliko puta sedmično bile su dovoljne, navodi časopis Neurology.

Naučnici su istovremeno utvrdili da vježbanje mozga aktivnostima, poput rješavanja križaljki, imalo vrlo malo učinka na proces atrofije mozga.

Utvrđeno je da je bijela tvar u mozgu kod osoba starijih od 70 godina, koje su bile fizički aktivnije, bila manje oštećena u odnosu na bijelu tvar osoba koje nisu puno vježbale, a tjelesno aktivnije osobe imale su i više sive moždane tvari.

Već je poznato da atrofija mozga dovodi do slabljenja memorije i drugih kognitivnih sposobnosti.

Iako nije poznat mehanizam kojim tjelesne aktivnosti usporavaju atrofiju mozga, naučnici ističu da vježbanje povećava protok krvi kroz mozak, što povećava snabdijevanje moždanih stanica kisikom i drugih hranjivim tvarima.
(Fena)

NovaSloboda.ba

2 komentara

Komentariši