Antifa BiH – Upozorenje na pogubnost fašističkih ideja i prakse

Antifa BiH

Upozorenje na pogubnost fašističkih ideja i prakse

Antifašistkinje i antifašisti Bosne i Hercegovine organizovali su niz uličnih akcija povodom obilježavanja 9. novembra, međunarodnog Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Prijedoru antifašisti su prekrečili desetine fašističkih simbola i poruka mržnje, a u sva četiri grada polijepljeni su plakati sa porukom „Fašizam ubija“.

Ovim uličnim akcijama, navodi se u saopštenju Antifašističke akcije BiH, želimo još jednom upozoriti građane BiH na svu pogubnost fašističkih ideja i prakse, na opasnost od njihove rehabilitacije i sramotnog istorijskog revizionizma.

U mnogim gradovima, u oba entiteta, ulicama su nadjevena imena ratnih zločinaca, fašističkih saradnika i na taj način odaslana jasna poruka kakvom društvenom modelu „naginju“ nacionalističke elite.

Dodajmo ovome i permanentnu ekonomsku krizu, te krizu sistema vrijednosti, masovnu nezaposlenost i opštu besperspektivnost, i postaće nam puno jasnije zašto ideje ekstremnog nacionalizma i neonacizma imaju uticaja na izvjestan broj mladih ljudi.

„Na međunarodni Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma koristimo priliku da Vas podsjetimo na mjesto i ulogu koju su nacističke glavešine svojevremeno namijenile Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, Rusima, Česima i ostalim slovenskim narodima, te i na taj način da ukažemo na besmislenost postojanja ovakvih pokreta u BiH“:

„Mene ni najmanje ne interesuje sudbina Rusa, Čeha, ili tamo nekih Srba… Da li jedna određena nacija prosperira ili umire od gladi interesuje me samo utoliko, ukoliko su nam pripadnici te nacije potrebni kao robovi za našu kulturu; u svemu ostalom njihov sudbina me apsolutno ne interesuje.“ Himler

„Ubijajte svakog ko je protiv nas, ubijajte, ubijajte, odgovornost za to ne snosite vi, već ja, zato ubijajte.“ Gering

„Sloveni moraju da rade za nas. Kad nam više ne budu potrebni, onda mogu da umru… Porast slovenskog stanovništva je nepoželjan.“ Borman

„Ti nemaš srca, ni živaca, u ratu oni nisu potrebni. Uništi osjećaj sažaljenja i samilosti – ubijaj svakog Slovena, svakog Rusa. Nemoj da se kolebaš ako je pred tobom starac ili žena, djevojčica ili dječak – ubijaj!“  Iz podsjetnika njemačkog vojnika, navodi se na kraju saopštenja Antifašističke akcije BiH.

NovaSloboda.ba

Komentariši