Koliko se novca vrti oko jednog vrhunskog boks meča

Klitschko protiv Wacha

Koliko se novca vrti oko jednog vrhunskog boks meča

U subotu uveče, Wladimir Klitschko brani njegove titule u teškoj kategoriji protiv poljaka Mariusza Wacha. Meč će se održati u Hamburgu sa početkom u 22,15 sati.

Njemački časopis „Bild” objavio je informaciju, koliko se novca vrti oko jednog meča za titulu svjetskog šampiona.

„Čelična pesnica” bi, prema pisanju Bilda, od ovog meča trebao kasirati između 2,5 i 3 miliona eura.

 

Braća Klitschko su vlastiti promotori svojih mečeva. To znači da oni sami određuju protivnike, sami organizuju svoje mečeve, provode marketing, a sve to sami za svoj račun. Najveći dio prihoda od meča dolazi od televizijske kuće RTL, koja im plaća 3 miliona eura po meču. Tome se pribraja pola milona eura od prodaje prava prenosa u preko 150 zemalja svijeta. RTL plaća troškove showa, vatromet, kao i govornika u ringu, amerikanca Michaela Buffera (20 hiljada eura za nastup, plus dvije avionske karte prve klase). Ovu sumu RTL refinansira od prodaje TV reklama. Jedan spot od 30 sekundi u subotu uveče koštaće 125 hiljada eura.

Zatim slijede prihodi od sponzora. Wladimir Klitschko reklamira firme McFit i Warnsteiner i od toga zarađuje tri miliona eura godišnje. Pošto gpodišnje ima tri meča, to je milion eura po meču.

Slijede prihodi su od prodaje ulaznica. Od prodaje 14 hiljada ulaznica u hali već je kasirano 800 hiljada eura. Sve karte za meč davno su rasprodate. Reklama na podu ringa donosi prihod od pola miliona eura, a reklama na šorcu narednih 200 hiljada eura. Kad se sve sabere, prihod sa ovog meča iznosi 5,8 miliona eura.

 

Izdaci od ovoga meča su: protivnik Wach dobija 650 hiljada eura. Bokserske asocijacije IBF, WBA, WBO, IBO dobijaju svaka po 100 hiljada eura, što je 400 hiljada. Iznajmljivanje hale košta 100 hiljada eura. Po 100 hiljada koštaće VIP party poslije meča, sudije. Trening lager, obavljen u Austriji, koštao je, takođe, 100 hiljada eura.

Trenerski tim koštaće 300 hiljada eura. U meču protiv Wacha, po prvi put će u uglu stajati novi trener Johnaton Banks, umjesto preminulog Emanuela Stewarda. Ukupni toškovi se time zaokružuju na 1,85 miliona Eura.

Dobitak od 3,95 miliona eura pripada Wladimiru Klitschku. Nakon odbitka poreza i troškova za njegove vlastite saradnike, njemu će ostati između 2,5 i 3 miliona eura. Prilično dobar posao, ukoliko se tako dalje nastavi. Braća Klitschko su nedavno produžili ugovor sa RTL televizijom za narednih pet mečeva.

„Imam veliku volju  da još dugo boksujem”, izjavio je Wladimir uoči ovog meča.

A zašto i ne bi, kad mu je zagarantovana čista dobit od 15 miliona eura.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši