Predstavljen portal o ljepotama Drežnice

Danas u Mostaru

Predstavljen portal o ljepotama Drežnice

U organizaciji  nevladnih organizacija „Centra za evropsko preduzetništvo i posao“  i Zajednice za saradnju „Herceg Stjepan Kosača“, danas je u Centru za kulturu u Mostaru održano predstavljanje web portala www.dreznica.ba.

Na portalu je predstavljena prirodna i kulturno-istorijska baština, koja ze nalazi na prostoru Mjesene zajednice Drežnica.

Fotografski su predstavljene netaknute  prirodne blagodati rijeke Drežanke s njenim vodopadima, virovima i pritokama.

 

Kanjon rijeke Drežanke se smatra najdužim naseljenim kanjonom u Evropi okružen planinama Prenjom, Čabuljom i Čvrsnicom kao najvišim planinama u Hercegovini. Posebnu pažnju privlači vodopad Veliki Movran, koji se spušta niz litice Čvrsnice u kanjon Drežnice. Njegova visina iznosi preko 400 m, a stručnjaci ga smatraju najvišim vodopadom u Evropi.

O prirodnoj baštini govorio je dipl. arhitekt i urbanisata Sead Pintul, koji  istakao važnost mišljenja struke u budućim planovima vezanim sa ovo područje kao sastavnog dijela Nacionalnog parka Prenj, Čvrsnica i Čabulja, i mogućnostima razvoja seoskog  turizma kao kvalitetnijeg rješenja iskorištavanja  postojećeg prirodno vidljivog bogastva u odnosu  na planove izgradnje mini hidro centrala, eksplataciju pjeska, nafte  i sl.

 

Prof. istorije Adis Zilić govorio je o  veoma bogatoj riznici kulturno-istorijskih  spomenika koji se nalaze na veoma malom geografskom prostoru. Pri tome je pobliže predstavio  u stijenu uklesan „Natpis vojvode mastanja Bubanjića“, nekropolu stećaka sa ostacima srednjevjekovne građevine „Crkvine“ i  nekropolu starih krstova u selu Sveća – Gornja Drežnica.

Ova  dobra proglašena su nacionalnim spomenicima kulture od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, i kao takvi zaslužuju poseban tretman kako od lokalnog stanvništva, tako i od šire društveno političke zajednice.

 

Adnin Hasić koordinator projekta, istakao je da je cilj ovog projekta podići na viši nivo svijest o prirodnim i kulturnim dobrima koja nas svakodnevno okružuju i s kojima živimo, široj javnosti putem interneta predstaviti atraktivne i prirodno netaknute lokalitete u svrhu oživljavanja i razvoja ruralnog eko turizma, čemu je nophodna podrška turističkih zajednica koje do sada Drežnicu kao turističku destinaciju zaobilaze. Ovaj projekat su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i BH Telecom.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, izrazivši podršku ovom projektu, predložio je da se prezentacija portala održi  u Drežnici.

www.dreznica.ba

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši