Pobjeda Klitschka na poene u velikoj borbi

Sinoć u Hamburgu

Pobjeda Klitschka na poene u velikoj borbi

Trinaestu odbranu titule Vladimir Klitschko je uspješno ostavio iza sebe. Šampion u teškoj kategoriji pobijedio je izazivača Mariusza Wacha na poene u 12 rundi.

Vladimir Klitschko uspješno je odbranio sve svoje titule svjetskog prvaka. Pred 15 hiljada gledalaca, u hali u Hamburgu, pobijedio je izazivača Mariusza Wacha iz Poljske, jednoglasno na poene i zadržao šampionske pojaseve bokserskih asocijacija WBO, WBA i IBF.

Za „čeličnu pesnicu” ovo je bila 59. pobjeda u njegovom 62. meču. Šampionski pojas asocijacije WBC nosi njegov brat Vitali.

Klitschko, već osam godina neporažen, bio je tokom čitavog meča nadmoćniji od protivnika, koji se trudio, ali je bio puno sporiji. Po prvi put, Klitschko se u ringu susreo sa bokserom koji je bio viši od njega, ali protivnik tu prednost nije mogao iskoristiti.

Gledaoci u hali i kraj malih ekrana vidjeli su jedan dopadljiv meč, kome je prisustvovao i holivudski star Sylvester Stallone, čuveni Rocky.

Za Vladimira, koji je poslijednji poraz doživio 2004. godine protiv Amerikanca Lamona Brewstera, ovo je bio jedan emocionalan meč, po prvi put je nastupao bez nedavno preminulog trenera Emanuela Stewarda. Ovu pobjedu Klitschko je posvetio njemu,  a prije meča u hali se oglasilo deset udaraca zvona. U uglu je u ovom meču stajao Johnaton Banks, nekadašnji Vladimirov sparing partner i učenik Emanuela Stewarda. Braća Klitschko sutra putuju u Ameriku na sahranu.

Što se tiče samog meča može se reći da je Poljak samo jednom, u 5. rundi, pokazao zašto je došao na ovaj meč. Sa nekoliko udaraca pogodio je Klitschka, kome je to bilo pravo buđenje.

U osmoj rundi, Wach se, nakon nekoliko uzastopnih udaraca, kojima ga je Klitschko pogodio, zaljuljao po prvi put u meču, ali je ostao na nogama. Nastavio je meč, bez većeg uspjeha.

Sylvester Stallone, koji važi za velikog navijača Vladimira Klitschka, došao je sepcijalno da gleda ovaj meč. U Hamburgu će se 18. novembra održati svjetska premijera mjuzikla„ Rocky” , koga su Stallone i braća Klitschko zajednički producirali.

„Rocky mora biti sretan što se u njegovoj ‘bokserskoj’ karijeri nikada nije morao boriti protiv jednog Klitschka. Ovo je bila lijepa pobjeda, ali i vrlo tvrda borba”, rekao je Stallone poslije meča.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši