Paradajz je tek pred sudom proglašen povrćem

Da li ste znali?

Paradajz je tek pred sudom proglašen povrćem

Vrhovni sud SAD-a je 4. februara 1887. godine donio presudu – paradajz je povrće.

Paradajz je nakon dolaska iz Amerike vrlo brzo osvojio Evropu. Dok ga je Mediteran prihvatio vrlo brzo i uvrstio u jelovnik, Englezi su dugo vremena bili skeptični prema paradajizu, duboko uvjereni da je otrovan. Tek polovinom 19. vijeka, počeli su ga upotrebljavati, kad su se njihovi doseljenici u Ameriku uvjerili da je paradajz za jelo.

Na Mediteranu se paradajz toliko uvukao u jelovnik da je danas teško zamisliti kakva bi bila italijanska ili španska kuhinja da nije stigao paradajz. To povrće iz novog svijeta uklopilo se u stara, već dobro poznata jela i dalo im onaj završni šmek, po kome se mediteranska kuhinja i prepoznje. Danas je nezamisliva tjestenina bez dodatka paradajza, u bilo kom obliku.

Postavlja se logično pitanje: šta je paradajz, voće ili povrće?

Inače, nije lako dati ni definiciju: šta je voće, a šta povrće. Povrće raste u vrtu, a voće u voćnjaku. Voće raste na stabljikama drveta, a povrće može biti i list, i korijen, i stabljika, i plod. Ovkva podjela je sasvim logična, isto kao i presuda, koju je Vrhovni sud SAD donio 1887. godine.

Paradajz je te godine stigao pred najviši sud u Americi, jer se jedan uvoznik žalio sudu, kako bi izbjegao plaćanje carine za uvoz paradajza. U to vrijeme, voće je bilo oslobođeno plaćanja carine. Sudski postupak se otegao, sa instance na istancu, sve do Vrhovnog suda. Sud je provjerio sve botaničke i lingvističke posljedice bilo kakve odluke i zaključio: paradajz je povrće.

U obrazloženju presude stajalo je: „Jede se kao supa i nakon supe, sa ribom i sa mesom, kao vrlo bitan dio obroka, a ne kao voće, koje se, kao što je poznato, jede nakon jela, kao desert“.

Zbog toga, 4. frebruar 1887. godine ostaje upisan kao vrlo važan datum za ovo povrće.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši