Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine u više zemalja?

Ideja Platinija

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine u više zemalja?

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine trebalo bi se igrati širom Evrope, osnovna je ideja predsjednika UEFA-e Michela Platinija. 

Planovi postaju sve konkretniji, a da li će se prvenstvo, u jubilarnoj 60. godišnjici postajanja prvenstva, odigrati u ovom formatu, još nije konačno odlučeno.

O ovom planu već su razgovarali mnogi nacionalni savezi u Evropi, a za kraj novembra u Briselu je planiran sastanak Michela Platinija sa čelnicima nekoliko saveza. Nakon toga, početkom decembra zasjedati äe Izvršni komitet UEFE i raspravljati o ovoj ideji.

Ono što interesuje ljubitelje fudbala, a prema informacijama koje se vrte u štampi, prvenstvo bi se igralo u 13 zemalja. Diskusija oko načina kandidovanja pojedinih zemalja i njihovih stadiona, takođe, je u toku.

Platini je ovaj njegov plan prvi put iznio u javnost tokom proteklog Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Nakon prvih suzdržanih reakcija, o ovoj ideji počinje sve se više govoriti.

Prema informacijama objavljenim u štampi i aktuelnoj listi FIFA, stadioni na kojima bi se mogle igrati utakmice su Berlin, London, Madrid, Lisabon, Paris, Amsterdam, Brisel, Atina, Rim, Moskva i Zagreb. Istanbul je kandidat za polufinale i finale. Turska i Istanbul su se već kandidovali kao kandidati za kompletno Evropsko prvenstvo 2020. godine, a ujedno su se kandidovali i kao domaćim Olimpijade iste godine. Međutim iluzorno je za očekivati da se takva dva događaja mogu dati i organizovati u jednoj zemlji iste godine, u nekoliko sedmica razmaka. Ideja o polufinalu i finalu u Istanbulu je u opciji, ukoliko Turska ne dobije Olimpijadu.

Ostali kandidati za Evropsko prvenstvo 2020. su Gruzija i Azerbejdžan, kao i Škotska, Irska i Vels, ali tim kandidaturama UEFA nije baš oduševljena.

Sljedeće Evropsko prvenstvo 2016. godine održaće se u Francuskoj, a na njemu će učestvovati 24 reprezentacije.

Glavni prednost za organizaciju prvenstva širom Evrope je već postojeća infrastruktura.

„Mi ne moramo izgrađivati dalje stadione i aerodrome, sada u vrijeme privredne krize”, rekao je Platini još ljetos.

Kritičari ovakvog načina organizovanja prvenstva ističu da se na ovaj način gubi identitet turnira, koji se kod domaćina i u Evropi razvijao tokom godina, a vrhunac je bio tokom tri sedmice turnira. Prvenstvo će na ovaj način teško postići EURO štimung. Za mnoge zemlje, prvenstvo je bilo prilika da se prezentiraju u javnosti i da privuku turiste.

Da bi od ove ideje ipak nešto moglo biti, ukazuje interesovanje Njemačkog i Engleskog fudbalskog saveza.

A do njihovog mišljenja drži se i u UEFA.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši