Svjetska premijera mjuzikla „Rocky”

Spektakl u Hamburgu

Svjetska premijera mjuzikla „Rocky”

Mjuzikl Rocky je istovremeno i ljubavna priča i socijalna drama i boks meč, sve u jednom. Svjetska premijera održana je u Operettenhaus na Repperbahnu u Hamburgu. U ulozi Rockyja nalazi se amerikanac Drew Sarich, a Adrianu glumi Holanđanka Wietske van Tongeren.

„Zašto si ti postao bokser?“ pitala je stidljiva Adrian njenog Rockyja u jednoj sceni klizanja na ledu, u kultnom filmu iz 1976. godine.

„Zato, jer ne znam ni pjevati ni plesati“, odgovorio je Rocky tada.

A 36 godina kasnije, Adrian i Rocky ponovo se drža za ruke na klizanju, u jednom spektakularnom showu na pozornici. Bokser ne mora plesati, ali pjeva tako snažno, isto  kao što i udara. Svojim nastupom napravio je pun pogodak, ne samo u Adrianino srce nego i u srca publike u Hamburgu.

Rocky original, Sylvester Stallone (66) na kraju predstave i sam se popeo na na ring i zahvalio riječima. „Moj san se ostvario“.

Ne u njegovoj rodnoj Americi, nego na Repperbahnu u Hamburgu.

Mjuzikl, koji je koštao 15 miliona eura, pod punim nazivom „Rocky – Borba za srce“» je tipična priča o američkom snu. Gubitnik koristi pružanu mu šansu i penje se na vrh. Kreatori, profesionalci sa Brodwaya, inscenirali su show onako kako to Amerikanci vole, a i oduševljena njemačka publika je slavila na premijeri. Za završnu scenu borbe, ring je instaliran u sred gledališta i operetska kuća je pretvorena u boksersku arenu.

„Rocky“ je ostao „Rocky“. Radnja filma i mjuzikla je istovjetna. Rocky je gubitnik, bokser bez uspjeha, utjerivač dugova, dobija jedinstvenu šansu da se bori protiv aktuelnog šampiona. Prije svega, on dobija šansu da promijeni svoj život. On želi van iz sirotinjske četvrti Philadelphie, jer ga kod kuće čekaju samo kornjače „K“ i „O“.

Zaljubljuje se stidljivu Adrian, i iz njihove romanse rađa se velika ljubav.

„Ja to nazivam faktor Adriana“ objašnjava Stallone, koji je figuru Rockyja sam kreirao i odglumio u 6 filmova.

Njegova ljubav prema Adriani je ključ čitave priče. Na pozornici se, takođe, sve vrti oko ljubavi između njih dvoje, i oni zasjenjuju sve druge likove.

U uhu ostaju dva velika hita iz filma, „Gonna Fly Now“ i „Eye Of The Tiger“. A kada se Rocky priprema za meč, trčeći ulicama, gledaoci nisu mogli ostati na sjedištima. Oni koji poznaju film, pozdravljali su poklicima i aplauzom sve poznate scene, kada Rocky sa kapuljačom navučenom na lice, još jednom trči uz stepenice, ili kad pije jaja. I naravno kod boks meča, koga su glavni protagonisti Drew Sarich i Terence Archie (Apollo Creed) odboksovali punom snagom.

Na kraju su se na ringu, pored Stallonea, pojavila i braća Klitschko, koji su koproducenti mjuzikla.

Sudija u ringu, najava svake runde, lijepe djevojka najavljivačice i prenos boks meča na velikim ekranima u dvorani, pobrinuili su se za istinsku atmosferu. Jedino Rockyjev poziv Adriani na kraju, nije bio tako snažan kao onaj iz filma, jer je Drew Sarich jedva stajao na nogama poslije meča.

Brodway od subote veče gleda pomalo ljubomorno na Hamburg. Prvi put će se desiti da jedan svjetski mjuzikl krene u svijet odnekuda drugo, a ne sa Brodwaya ili londonskog West Enda.

Očekuje se da će mjuzikl „Rocky“ u sljedećih godinu dana gledati preko dva milona gledalaca.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši