Tako to rade u Kini?

Iz svijeta

Tako to rade u Kini?

U ubrzanoj modernizaciji u kojoj se trenutno nalazi Kina, od vlasnika kuća često se zahtijeva da vrlo brzo isele iz svoje kuće, naravno uz nadoknadu, kako bi se na tom mjestu napravio moderni put ili nešto drugo. Tako je bilo i u slučaju Luo Baogena. Ali, on se nije dao tako lako iseliti. I šta se desilo?

Čitava Kina ovih dana zna za stari bračni par Baogen, ne samo po imenu, nego i po počasnom nadimku „Zuiniu de dingzihu”, što bi u prevodu značilo „Cool familija Nagel”. Sa riječju „nagel”, koja znači nokat, u Kini se opisuje familija koja se bori protiv rušenja svog doma, koja ne popušta i ne predaje se tako lako opštinskim vlastima, policiji ili beskrupuloznim trgovcima nekretnina. Čak i u uslovima kad se nalaze sami u kući, u već napuštenom dijelu grada, pa čak i kad im struja, voda i plin budu isključeni, oni istrajavaju tako dugo, dok ne dobiju naknadu u iznosu, koliko oni misle da vrijedi njihova nektretnina.

Budući da ovakvi slučajevi vrlo brzo dolaze na naslovne strane štampe i na televiziju, javnost se uglavnom svrstava na njihovu stranu, pa im vlasti na kraju plate čak i više, ukoliko prije toga ne popuste zbog maltretiranja, prijetnji i pritiska.

Upravo tako nešto se dešavalo familiji 67. godišnjeg Luo Boagena, njegove dvije godine mlađe supruge i njihovih četvoro djece. Kuću ukupne površine 618 kvadrata, na pet spratova Lou je izgradio prije više od deset godina, a prije pet godina uložio je više hiljada eura u obnovu kuće.

I odjednom, grad Wenling u provinciji Zhejiang, planirao je izgraditi moderni put upravo preko zemljišta gdje se nalazila njihova kuća i još dosta drugih kuća. Savremeni put preko njihovog zemljišta vodi direktno prema novoizgrađenoj željezničkoj stanici u blizini.

Spor je počeo 2011. godine. Sve susjedne kuće, jedna po jedna, isplaćene su i porušene. Gradska vlada je, prema internetskoj stranici lokalne televizije CCTV 300, ponudila vlasniku 300 juana po svakom kvadratnom metru kuće. Zajedno, sa dodatkom za izgradnju nove kuće, odšteta je trebala iznositi  260.015 juana, što iznosi oko 33 hiljade eura.

„Tako ne možete sa mnom”, bio je odlučan Luo.

Familija i grad dugo vremena nisu mogli doći do zajedničkog dogovora. U međuvremenu, asfalt novog puta postavljen je bukvalno na prag Luove kuće, kako se vidi i na slici.

Poslijednja informacija sa televizije CCTV, od četvrtka prošle sedmice: Familija Lou je prije nekoliko dana, ipak, pristala da se iseli iz kuće. Kolika je cijena toga dogovora, niko ne zna?

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši