Životni standard u Evropi

Ponovo interesantne statističke cifre.

Tekst iz Oslobođenja.

.

.

.

 

 

 

Statistika je tačan zbir netačnih podataka. (anoniman)
.
.
.
.
Životni standard u Evropi

 

Građani BiH i Albanije najsiromašniji

 

Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po stanovniku iznosi 61 posto

 

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, bruto doma ći proizvod (BDP) po stanovniku u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, najniži je u Evropi, prenosi Anadolija. Naime, prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BDP po stanovniku u Bosni i Hercegovini, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjeka, kao i u Albaniji, što je najniže u Evropi. Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključi ti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi. Istraživanje je, međutim, pokazalo trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za ra zliku od ranijih godina, bilježi rast.

Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po stanovniku iznosi 61 posto. Slijede Crna Gora sa 42 posto, te Makedonija i Srbija sa po 35 posto evropskog prosjeka BDP-a po stanovniku.

Od ostalih evropskih država, najviši BDP po stanovniku je zabilježen u Luksemburgu, gdje izno si 271 posto evropskog prosjeka. Slijede Norveška sa 186, Švicarska 157, Holandija 131, Irska 129, kao i Austrija i Švedska 127 posto evropskog prosjeka. BDP Slovenije iznosi 84 posto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija s 49 posto evropskog prosjeka.

 

(Oslobodjenje 15.12.2012)

Komentariši