Novogodišnja sarma…

Vrijeme je za sarmu

 

Jedno od najpopularnijih jela koje se na ovim prostorima jede tokom novogodišnjih praznika svakako je sarma.

 

Za nju kažu da je kraljica zimske obiteljske trpeze, a riječ je o listovima kiselog kupusa koji su punjeni mješavinom riže i mljevenog mesa. Zbog bogatstva C vitamina i prefinjenog spoja kiselog i slanog ukusa, ovo se jelo sa posebnim apetitom jede dan nakon noćnih slavlja na kojima se popila i koja kapljica više.

Porijeklo sarme vodi nas u Tursku, domovinu različitih dolmi – što je riječ koja označava nešto punjeno.

Dolmiti se može različito povrće – tikvice, paradajz, luk, patlidžan, no kada se puni lisnato povrće možemo govoriti o sarmi. Tako poznajemo sarmu od raštike, blitve, fine sarmice od vinove loze, kao i danas aktuelnu sarmu od kiselog kupusa.

U BiH je česta varijanta varijanta ovog jela sa dodatkom suhog mesa, serviranog uz pire krompir i malo pavlake.

Nije teško napraviti ovo jelo, a najkomplikovaniji zahvat upravo je motanje sarmi. Ali, isplati se, pogotovo što sarma spada u jela koja su dobra i kada odstoje nekoliko dana.

(radiosarajevo)

Komentariši