Vrijeme je za sarmu
Jedno od najpopularnijih jela koje se na ovim prostorima jede tokom novogodišnjih praznika svakako je sarma.
Za nju kažu da je kraljica zimske obiteljske trpeze, a riječ je o listovima kiselog kupusa koji su punjeni mješavinom riže i mljevenog mesa. Zbog bogatstva C vitamina i prefinjenog spoja kiselog i slanog ukusa, ovo se jelo sa posebnim apetitom jede dan nakon noćnih slavlja na kojima se popila i koja kapljica više.
Porijeklo sarme vodi nas u Tursku, domovinu različitih dolmi – što je riječ koja označava nešto punjeno.
Dolmiti se može različito povrće – tikvice, paradajz, luk, patlidžan, no kada se puni lisnato povrće možemo govoriti o sarmi. Tako poznajemo sarmu od raštike, blitve, fine sarmice od vinove loze, kao i danas aktuelnu sarmu od kiselog kupusa.
U BiH je česta varijanta varijanta ovog jela sa dodatkom suhog mesa, serviranog uz pire krompir i malo pavlake.
Nije teško napraviti ovo jelo, a najkomplikovaniji zahvat upravo je motanje sarmi. Ali, isplati se, pogotovo što sarma spada u jela koja su dobra i kada odstoje nekoliko dana.
(radiosarajevo)