Ličnosti u fokusu: Dr. Lejla Mešalić:

Ličnosti u fokusu: Dr. Lejla Mešalić:

 

Novogodišnji program TV Hayat približio nam je egzotični glas jedne mlade, lijepe žene, neobičan za ove prostore. Mnogi su se nakon toga nastupa pitali, ko je ta lijepa žena, tako čudesno lijepog glasa. Malim, a ne dugim istraživanjem, došli smo do podataka: Radi se o Dr. Lejli Mešalić iz Tuzle. Pored medicine, njena velika ljubav je i romska muzika. Prije nešto više od godinu dana o njoj je objavljen tekst na stranicama revije Azra (broj 767). Nadamo se da će o njenoj muzici i pjevanju biti više riječi u narednom periodu.

 

(tekst koji slijedi objavljen je na stranicama revije “Azra”, broj 767, autorica je Džemka Karača)

 

Doktorirala medicinu i romsku muziku

 

Odbranila je doktorat na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i tako krunisala dosadašnji naučni rad. Rad sa studentima je veseli i upotpunjuje, a posvećena je i sinu, porodici i radu u privatnoj ginekološkoj ordinaciji. Muzika je njena druga ljubav, pa razmišlja o osnivanju grupe s kojom bi pjevala romsku muziku

 

Autor: Džemka Karača

 

Prije šest godina na Medicinskom fakultetu u Tuzli stekla je zvanje magistra. Dugo je spremala doktorat, koji je prije mjesec uspješno odbranila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Doktor medicine sc. Lejla Mešalić ističe da je doktoratom krunisala svoj dosadašnji naučni rad.

– Sudbina ljekara i našeg posla je takva da se moramo i trebamo usavršavati cijeli život, a doktorat mi otvara vrata za ostvarenje mojih dugogodišnjih želja, a to su rad sa studentima i rad na fakultetu, koji neizmjerno volim. Rad sa studentima me veseli i upotpunjuje. Lijepo se osjećam kada znanje i iskustvo uspijem prenijeti na te mlade ljude pune ambicije i entuzijazma – govori doktorica Mešalić.

Na katedri za ginekologiju i akušerstvo angažirana je na Medicinskom fakultetu i Visokoj zdravstvenoj školi u Tuzli, kao i na Fakultetu zdravstvene njege u Vitezu. Planira napisati i udžbenik.

– Namjeravam napisati knjigu iz oblasti menopauze kod žena, jer se najviše bavim menopauzom. U knjizi ću se osvrnuti i na andropauzu, iako većina muškaraca poriče da postoji andropauza, odnosno muški klimakterij…

Osim što je stalno zaposlena u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica Doma zdravlja

Tuzla te angažirana na tri fakulteta, doktorica Mešalić je, prije svega, majka, domaćica, kćerka, prijateljica, kolegica i vlasnica privatne ginekološke ordinacije „Viva intima“.

– Kada nabrajamo, to je zaista puno. Ali, kada rasporedim vrijeme i kada volim to čime se bavim, onda nije teško. U godinama sam kad još imam elana, entuzijazma, energije, ambicije i, hvala Bogu, zdravlja, pa mogu podnijeti taj napor.

Muzika, lijepi trenuci sa sinom Farisom, ljetovanja i zimovanja, ulijevaju mi svu potrebnu energiju za dalji rad. Ne odričem se ničega. Čak i kao student medicine, zahtjevnog i teškog fakulteta, bila sam član KUD-a, bavila se muzikom, izlazila, družila… Jednostavno, dobrom organizacijom sve se može postići. Ukoliko ne odlazi na fakultet u Vitez, vikendom ne radi. Oni su rezervirani za nju, sina, porodicu i prijatelje. Sin Faris je prvačić. Mamino vrijeme „grabi“ za sebe.

 

– On je zdravo i, vjerovatno sam subjektivna, jako inteligentno dijete. Zahtjevan je i voli da što više vremena provodi sa mnom. Olakšavajuća je okolnost što poslije nastave ide na produženi boravak u obdanište. Ne znam kad bih stigla završiti sve obaveze, koje škola traži. Jako smo vezani i nastojim svaki slobodan trenutak biti s njim. Mnogo voli životinje i mašta o tome, pošto sada živimo u stanu, da ćemo nekada imati kuću i da če imati svoje malo životinjsko carstvo – ponosna je majka.

 

Medicina prije muzike

 

Mnogima je doktorica Lejla poznata i kao pjevačica. Posljednih nekoliko mjeseci nastupala

je s grupom „Mostar Sevdah Reunion“. Imali su koncerte po gradovima Tuzlanskog kantona, a posljednji, predbajramski, u Cazinu, gdje je, kaže, bilo više od deset hiljada ljudi. Taj koncert će pamtiti kao jedan od najuspješnijih u muzičkoj karijeri. Muzikom se bavi još od djetinjstva, kada je bila članica KUD-a „Mitar Trifunović Učo“. Poslije rata uradila je studijske snimke i snimila CD s romskim pjesmama, koji se i danas sluša. Snimila je i nekoliko drugih pjesama za arhiv „Radio Sarajeva“.

– Veliko je zadovoljstvo nastupati s vrsnim muzičarima iz grupe „Mostar Sevdah Reunion“.

Najčešće pjevam starogradske, romske i makedonske pjesme, jer mom glasu i temperamentu

odgovara takva vrsta muzike. Bodrile su me kolege poput Halid Bešlića i Enesa Begovića, navodeći me da se držim te vrste muzike. Žao mi je što nisam, a ne znači da neću, imala svoj band, poput „Sarr-e-Roma“ ili „Cigana Ivanovića“, jer mislim da na našim prostorima fali takav bend. Možda se u dogledno vrijeme to i desi.

Kada je završila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva, istovremeno je bila i u muzičkom

usponu. Morala je odlučiti da li će se profesionalo baviti muzikom ili medicinom.

– Medicina je moja prva ljubav i previše sam truda, rada i novca uložila u sve to. Moj osnovni

poziv je da budem ljekar, a pjesma će biti moj hobi. Većina ljekara bavi se umjetnošću, a ja

sam izabrala muziku i nikad se nisam pokajala zbog ovakvog izbora. Sigurno sam i žena koja

zna uživati u svemu onome što život pruža. Svi mi mislimo da svoje vrijeme možemo bolje organizirati. Tako i ja mislim da sam neke stvari u životu mogla drugačije uraditi i kao što kaže poslovica:

„Da je pameti do kadije ko’ od kadije“, vjerovatno s ovim iskustvom, a da imam manje

godina, neke bih stvari drugačije uradila. Ne mogu reći da sam nezadovoljna svojim životom,

bio bi grijeh. Jesam i nastojim da živim život punim plućima. Na kraju dana postavim pitanje

šta sam uradila za sebe, svoje najbliže i najdraže i po tom principu živim – zaključuje doktorica Mešalić.

(Azra, broj 767)

 

Komentariši