Jin Ji Du Li

Iz kineske medicine

Jin Ji Du Li – jednostavna, a efikasna vježba

Najvažnije kod izvođenja ove vježbe je da oči moraju biti zatvorene. Kako se vježba izvodi? Stojite na jednoj nozi, zatvorenih očiju! Što duže, to bolje. To je sve!

Rezultat: Ako na jednoj nozi ne možete stajati ni 10 sekundi, to je znak da je vaše tijelo starije od vaših godina. Na primjer, ako imate 40 godina, tijelo vam se ponaša kao da mu je 60 ili 70.

Svi oni koji pomisle da je vježba lagana, varaju se. Dok otvorenih očiju na jednoj nozi možete stajati duže vremena, sasvimje druga priča to činiti zatvorenih očiju. Na prvim vježbama to je moguće činiti samo 2 do 3 sekunde, prije nego što se počnete ljuljati ili skakutati. Pri ovoj vježbi, nogu ne treba podizati viskoko. Dovoljno je nogu samo malo podignuti i tijelo se već počinje klatiti.

Ovo je opis početka vježbe pod nazivom Jin Ji Du Li, koju nam predstavlja kineska medicina. Kinezi preporučuju svakodnevno izvođenje ove vježbe, a po mogućnosti i nekoliko puta na dan. Vježbom se postiže tjelesna i mentalna ravnoteža. Vježbanje samo jedne minute, pomaže u spriječavanje demencije.  Zbog poteškoća u početku vježbanja, preporučuje se umjesto potpuno zatvorenih očiju, blago žmirenje.

Svakodnevno uspješno prakticiranje Jin Ji Du Li vježbe pomaže i kod drugih bolesti: kod povećanog krvnog protiska, visokog šećera i dijabetesa, bolesti vrata i kičme, kao preventiva od demencije.

Nakon dužeg prakticiranja vježbe, osobe koje u početku na jednoj nozi nisu mogle stajati ni pet sekundi, kasnije su mogle stajati i do 2 minute. Prakticiranjem ove vježbe, postiže se bolje spavanje, bistrina uma, poboljšanje memorije.

Objašnjenje o pozitivnim rezultatima ovakvog vježbanja daju stručnjaci. Kroz ljudske noge prolazi šest važnih meridijana čovjekovog organizma, a stajanjem na jednoj nozi poboljšava se funkcija ovih meridijana i pripadajućih organa. Vježba je dobra, jer popravlja imunitet organizma. Dobra je za svakog uopšte, a dokazano je i da je osnovni lijek za bolesti „hladnih nogu”.

Naravno, Jin Ji Du Li mogu vježbati i zdravi ljudi, jer se svakodnevnim vježbanjem održava zdravlje i smanjuju mogućnosti oboljenja.

Mogućnosti popravljanja zdravstvenog stanja ovom vježbom mogu  biti smanjene kod ljudi koji nisu toliko snažni i, inače, ne mogu stajati stabilno.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši