Naša četvorka pokazala da se imamo ćemu nadati

Bosanskohercegovački tenis (Bosnia and Herzegovina tennis)

 

Naša četvorka pokazala da se imamo ćemu nadati

 

11.01.2013.

 

Ovaj Australian Open ćemo svakako pamtiti dugo vremena i nadamo se da je on jedna prekretnica za put naših tenisera prema onima najboljim.

 

Nekada smo se radovali Amerovim i Mervaninim rezultatima, istina je ti rezultati su bili i dosta bolji od ovogodišnjih, ali činjenica da po prvi puta smo imali četvero predstavnika u kvalifikacijama zaista obećava svijetlu budućnost.

 

Naša najbolja teniserka svih vremena Mervana Jugić Salkić je ponovila svoj najbolji singl rezultat na Australian Openu iz 2009.godine i opet je igrala 2.kolo kvalifikacija. Mervana je za jednu pobjedu u Australiji dobila 40 WTA bodova više nego što dobije jedan finalista Challengera u vrijednosti 25.000$ i na narednoj WTA listi naša teniserka će biti plasirana oko 200.pozicije. Mervana je odigrala dva meča, u prvom je pobijedila Allu Kudryavtesevu iz Rusije 7-5, 6-3, teniserku koja je nešto bolje rangirana od Mervane na WTA listi. U drugom kolu protivnica je bila 18.nositeljica Stephanie Dubois iz Kanade koja je prvi set protiv Mervane osvojila rezultatom 6-0. U drugom setu Mervana nije uspjela iskoristiti 4-1 i servis, te je Kanađanka serijom od 5-0 Mervanu eliminirala iz turnira. Našoj teniserki u Melbourneu očekuje nastup u konkurenciji parova.

 

Od trojice naših tenisera, najviše je prikazao Damir Džumhur. Mladi Sarajlija je konačno potvrdio da može i dobro servirati, pa je protiv dvojice kvalitetnih protivnika odigrao dva kvalitetna meča. Prvo je rezultatom 7-5,6-3 bio bolji od Južnoafrikanca Izaka van der Merwea bolje rangiranog tenisera. Dobro je Džumi otvorio i meč protiv nositelja i nekada 52.svjetskog tenisera Marca Chiudinellia i osvojio prvi set 6-3, ali u naredna dva seta Damiru je ponestalo snage i Švicarac je sa 6-2,6-1 riješio meč u svoju korist. Nadamo se da će Damir u novoj sezoni napraviti novi korak naprijed, po ovome što smo vidjeli u Australiji naš teniser je spreman za taj korak.

 

Aldin Šetkić je imao najmanje sreće u žrijebu. Da ga je bolje služio servis možda bi mogao i bolje parirati nekada prvom junioru svijeta i 32.svjetskom teniseru Donaldu Youngu. Ovaj tamnoputi Amerikanac je slavio pobjedu rezultatom 6-3,6-4. Treba kazati i da je u 2.kolu kvalifikacija Young pobijedio nekada 4. svjetskog tenisera Jamesa Blakea i to je jasan pokazatelj da Aldin je jednostavno naletio na tvrd kamen. Međutim nadamo se da će Aldinova karijera nastaviti ići uzlaznom putanjom i da će održati svoje mjesto na Grand Slam turnirima.

 

Osim za Šetkića, prvi nastup na Grand Slam turnirima je imao i Mirza Bašić. Treći Sarajlija je ušao kvalifikacije kao alternativa. Žrijeb je prema očekivanju donio bolje rangiranog tenisera, ali i tenisera koji nije u naročitoj formi i većina nas je očekivala povoljan rezultat. Bašić je dao sve od sebe, imao svoje prilike, ali ih nije iskoristio, te je Amerikanac Michael Yani slavio pobjedu 6-3,3-6,6-3. Nadamo se da će Mirza kvalitetno odraditi prvi dio sezone i da će popraviti ranking i da ćemo ga gledati i na Roland Garrosu i Wimbledonu, jer jednostavno on to zaslužuje, a i forma je zadovoljavajuća.

 

Nadamo se da će naši teniseri nastaviti napredovati i da ćemo i u nastavku sezone ostati na broju četiri ili ga povečati što se tiče broja naših tenisera na Grand Slam turnirima.

 

Kada je u pitanju Australian Open ostaje nam još šlag na tortu, a to je nastup Mervane Jugić Salkić u dublu.

 

Ovim putem se i zahvaljujemo našim ljudima u Melbourneu koji su nam slali fotografije i koji su navijali za naše tenisere

Bosanskohercegovački tenis (Bosnia and Herzegovina tennis)

 

Komentariši