Nostalogija na šinama – Plavi voz

U Titovom „Plavom vozu” kroz Jugoslaviju

Jutrošnji „Bild” donosi fotoreportažu o Titovom „Plavom vozu”. U podnaslovu teksta stoji: Jugonostalgija: U Titovom vozu preživio je jedan blistavi komunizam.
Nakon 25 godina stajanja u prašnjavoj garaži luksuzni voz jedinog jugoslavenskog šefa ponovo je na šinama.

U vozu: turisti u potrazi za zemljom koje više nema. Tamni drveni namještaj, vuneni tepisi, sve u stilu pedesetih godina prošlog vijeka. “Plavi voz” izgleda upravo onako kako je izgledao 1947. godine kada je bio izgrađen za predsjednika Josipa Broza Tita, koji je vladao od 1945. do 1980. godine, i koristio je luksuzni voz za brojna putovanja u inostranstvo i u njemu je primao najvažnije političare. Čak je Kraljica Elizabeta II u ovom vozu imala je svoj vagon!

Sada se vozom voze turisti, tragovima Tita, kroz Ex-Jugoslaviju.

Organizator vožnje, “Explore Montenegro”, u okviru jednog petodnevnog kružnog putovanja nudi dvanaestosatnu vožnju vozom, a u ponudi se nalaze doručak i ručak u restoranu u vozu.

U sedam sati ujutro voz napušta željezničku stanicu u Beogradu (Srbija), a u 19 sati uvečer dolazi u Bar, mali gradić na obali Jadrana u Crnoj Gori. U međuvremenu, voz se provlači kroz polja i šumovite planine, dodiruje strme gudure i tajnovita jezera. Kada je “plavi voz” bio građen, bio je najluksuzniji voz na svijetu, a i danas se u vagonima susreće sjaj komunističkih vremena.

Za vrijeme vožnje vođa puta opisuje život karizmatičnog državnika Tita u raznim bojama: Čovjek koji je imao namjeru pomiriti istočni blok i zapad. Čovjek kojega je volio narod, iako je bio diktator. Čovjek, koji je tako volio svoj voz, da je u njemu prevalio 600.000 kilometara. Ponekad jednostavno zbog toga, jer mu se više sviđalo da odspava u šarenom krevetu u vozu, nego kod kuće.

Tito je umro 1980. godine u Ljubljani nakon bolesti. Njegov posmrtni kovčeg transportiran je u Beograd, naravno u njegovom “Plavom vozu”.

(Bild, 13.01.2013)

Prevod: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši