Lindsey Stirling – đavloska violinistkinja

Svijet muzike

 

Lindsey Stirling – đavloska violinistkinja

 

Generaciju You Tube, kako nazivaju današnju mladu generaciju, lagano osvaja i klasična muzika. Muziku koju na violini izvodi Amerikanka Lindsey Stirling (26) iuz koju istovremeno pleše dub-step, već je dobila naziv «raverock», ili obijesni rock. Njene video spotove na You Tube do sada je vidjelo preko 200 miliona posjetilaca.

 

Ogromni broj posjeta na You Tube nije prošao nezapaženo kod producenata. Protekle jeseni Lindsey Stirling izdala je svoj prvi album. Mix klasične muzike i plesa u dub-step ritmu označen je kao njen vlastiti stil. Karijeru je počela u televizijskom showu "America’s got Talent» U tom showu nazvali su je  «hip-hop» violinistkinja i osvojila je nagrada gledalaca. Nažalost, nije došla do finala. Posebno je bila razočarana ocjenom žirija, da u isto vrijeme ne može i dobro svirati violinu i skakati po pozornici, te da to njeno umjeće nije dovoljno da zadovolji visoke zahtjeve muzičke scene Las Vegasa. Takva presuda potpuno ju je razočarala, ali se nije predala i odlučila da dalje nastavi svojim načinom. Nedugo nakon showa javio joj se režiser Devin Grahman i ponudio joj da snime video spot. To je bio odlučujući momenat u njenoj daljnjoj karijeri, i za prodor ka vrhu svjetske sccene. Album pod nazivom «Lindsey Stirling» popeo se na prvo mjesto «dance» i na drugo mjesto «klassik» hit parade, upravo zbog toga što Linsdey istovremeno i svira i pleše.

 

Muzikom i plesom prvo je osvojila Ameriku, naravno i Las Vegas, a sada na red dolazi Evropa. Uskoro je u dvoranama Njemačke, koje su već rasprodate.

Komentariši