Serija o Sultanu Sulejmanu nepoznata Nijemcima

Iz njemačke štampe

Serija o Sultanu Sulejmanu nepoznata Nijemcima

Dok se jugoistočna Evropa, Turska, čitav Bliski i Srednji istok, iz večeri u veče zabavljaju novim epiziodama serije Sulejman Veličanstveni, pomenuta serije se ne prikazuje u Njemačkoj, a kako stvari stoje, neće se ni prikazivati.

Serija Sulejman veličanstveni je nepoznata njemačkom TV gledateljstvu. Da nije bilo nedavne izjave turskog premijera Erdogana, da će zabraniti daljnje snimanje i prikazivanje ove serije, njemačka štampa ne bi se ni dotakla ove serije.

„Serija je mix ljubavi, mržnje i dvorskih intriga, navodeći naziv serije na turskom jeziku ‘Muhtesem Yüzyil’, u prevodu isto kao i kod nas, ‘Veličanstveno stoljeće’. Jedan lijepi sultan, njegov podređeni pametni vezir, ali, prije svega, žene, ljubavnice, međusobne konkurentkinje u borbi za naklonost sultana, glavni su protagonisti ove istorijske sapunice. Serije uz ekran drži prikovane televizijske gledaoce već pune tri godine, a opisuje vrijeme od 1520. godine do kraja 16. stoljeća, vrijeme u kome je Sulejman veličanstveni vladao Osmanskim carstvom, vrijeme u kome se imperija proširila do maksimalno mogućih granica. Iz konzervativnih i religioznih krugova u Turskoj stižu napadi na ovu do sada najuspješniju tursku seriju, jer vodeća ličnost u seriji nije sultan, nego njegova supruga Hurem, koja je u istoriji poznata kao Roxelana. Serija ‘Veličanstveno stoljeće’ nije prikazana iz perspektive uspješnog vladara, nego iz aspekta harema. Serije umjesto sultana portretira najpoznatiju ženu Osmanskog carstva, kojoj kroz njenu inteligenciju, bezobzirnost i uspješan boravak u sultanovom krevetu, uspijeva od haremske robinje postati zakonita sultanova supruga. Serije je inscenirana kao teatarski čin i daleko je udaljena od bojnog polja iz sličnih akcionih i istorijkih filova. Mačevi jedva da se vide, velike bitke su samo naznačene, a radnja se dešava pretežno u dvoru, ponekad na divanu, ali pretežno u haremu, gdje se vodi grčevita borba za naklonost sultana.

Hurem, što na turskom znači radost, je crvenokosa robinja, koja sultana vrti oko malog prsta, a sve protivnike uništava beskrupulozno. Pošto je Sulejman vladao 46 godina, pred sultanijom Hurem je bila velika i duga zadaće ukloniti sve konkurente, a kasnije, izboriti se da jedan od njenih sinova postane nasljednik na tronu. Sve ovo daje i previše materijala za jednu dugu, neiscrpnu seriju sa beskonačno mnogo epizida, a što je opet povezano sa velikom zaradom od serije.

Serija je dobro prodata u inostranstvu, a slučajnost je da je serije prvo osvojila krajeve do kojih je dopiralo Sulejmanovo carstvo. Na Balkanu, od Hrvatske do Makedonije, u vrijeme emitovanja serije ulice su prazne, a u Bosni i Hercegovini je čak organizovano i takmičenje za izbor dvojnika Hurem i Sulejmana.

Nakon ljutitih kritika iz konzervativnih krugova na početku serije, nedavno se javnosti obratio i turski premijer Tayip Erdogan sa velikom kritikom. Po njegovim riječima, serija je nepodnošljivo klevetanje Osmanske imperije i iskrivljavanje istorije, zbog čega bi se  tvorcima serije trebalo pozabaviti tužilaštvo.  Dok se nove epizode serije i dalje snimaju i emituju u Turskoj, paralelno se vodi i rasprava o budućnosti ove serije“, piše njemačka štampa o seriji „Veličanstveno stoljeće“.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši