Šta i kako dalje? – Felix Sturm

Šta i kako dalje?

Felix Sturm izgubio na poene

Kakva neugodnost za Felixa Sturma! Umjesto da dobije šansu za borbu za povratak titule svjetskog šampiona, Felix je ring u dvorani u Düsseldorfu napustio kao gubitnik.

Dan nakon njegovog 34. rođendana, Felix je izgubio jednoglasno protiv Australijanca Sama Solimana, odlukama sudija 116:111, 114:113 i 114:113 u korist Solimana. Pri tome je Michael Buffer, čuveni ring-govornik, napravio grešku i zabunom prvo proglasio Sturma pobjednikom, ali se odmah korigovao.

Ovom pobjedom, Soliman je dobio pravo da boksuje protiv Daniela Geala u borbi za titulu svjetskog šampiona po verziji IBF. Felixu je ovo bila prva borba nakon poraza od Daniela Geala, a četvrti poraz u karijeri.

Sturm je na ring izašao dresu Edina Džeke, poslao Solimana na pod već u drugoj rundi, ali je nakon toga dozvolio protivniku da se oporavi i vrati u borbu. Prije jedanaesete runde, trener Fritz Sdunek je opomenuo Sturma da protivnik bolje stoji na poene, i dao mu do znanja da jedino još nokautom može riješiti meč u svoju korist. Sturm je u poslijednje dvije runde pokušao nešto napraviti, ali to nije bilo dovoljno.

Nakon meča Sturm je bio ljut na sudije kraj ringa.

„Čovjek mora samo udarati okolo da bi pobijedio. Ja sam imao čistije udarce. Soliman se služio i glavom i niskim udarcima, svega je bilo u tome. Ja ne mogu znati šta je u glavama i svijesti sudija, ja sam samo bokser”, prokomentarisao je ljutito Sturm odmah nakon proglašenja pobjednika.

Šta će se dalje dešavati sa Sturmom? Revanš protiv Geala je otpao. Protiv njega će boksovati Soliman.

„Nada za Sturma je Gannady Glowakin, svjetski šampion u srednjoj kategoriji po WBA verziji, protiv koga bi Sturm pod određenim okolnostima mogao boksovati naredni meč”, komentar je iz njemačkog časopisa Bild, neposredno nakon meča.

A kako će stvarno biti?

„Prvo ću se odmoriti od meča i napornih priprema i u miru razmisliti o svemu”, rekao je na kraju Sturm.

„Može se desiti da se Felix Sturm sa odmora vrati, ne više kao bokser, nego samo kao promoter”, stoji u komentaru Süd Deutsche Zeitunga nakon meča.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši