Superbowl 2013

Sportski događaj godine u SAD

Superbowl predstavlja ubedljivo najgledaniji televizijski sportski događaj, koji svake godine ruši sve rekorde gledanosti. Finalisti XLVII Superbowla su Baltimore Ravens i San Francisco, a finale će se održati 3. februara 2013. godine u Mercedes-benz Superdome u New Orleansu, pred 73 hiljade gledalaca.

Superbowl je najveći sportski događaj u SAD, a istovremeno turistički događaj godine za grad domaćin.

Prvi Super Bowl održan je u Kansas Cityju 15. januara, 1967 godine. Do tada je američki fudbal igran na koledžima u odvojenim ligama, pa su vlasnici profesionalnih liga NFL i AFL odlučili napraviti jedan spektakl, u kome bi se u finalnom okršaju sastali šampioni dvaju liga. Nakon što su se ove dvije lige udružile u jednu, današnju NFL ligu, u utakmici Superbowla odlučuje se šampion lige. Superbowl se označava rimskim brojevima, a tradicionakno se održava u februaru, za sezonu koja se odvijala od septembra do decembra prethodne godine. Pobjednik Superbowla dobija legendarni „Vince Lombardi Trofej“.

Superbowl finale počinje pola sata iza ponoći, u noći između prve nedjelje i ponedeljka u februaru, a zadnjih godina prenosi ga sve više televizijskih kuća širom svijeta. Procjenjuje se da će ovogodišnje finale gledati preko milijardu ljudi u 180 zemalja širom svijeta. Samo u SAD finale će gledati preko 130 miliona ljudi. U poluvremenu Superbowla, gledaoce će zabavljati mega zvijezda Beyonce.

Nama su posebno interesantni brojevi koje se vežu za Superbowl. Za Amerikance širom SAD Superbowl je istovremeno praznik jela i pića. Zabilježeno je da se širom Amerike u vrijeme svakog finala popije 120 miliona litara piva i pojede čitava milijarda „chikenwingsa” (pilećih krila), 14,5 tona čipsa i 3,6 miliona kilograma popkorna. Ulaznice za stadion putem interneta dostižu cijenu i do 70.000 dolara. Karta za Playboy-party, uoči ovogodišnjeg finala, koštala je 1.625 dolara. Navijači širom Amerike za navijačke rekvizite potroše oko 5,5 milijardi dolara.

I još jedan podatak bilježi se već godinama. Svake godine u ponedjeljak, nakon finala, povećava se prodaja tableta protiv glavobolje za 20 procenata. A ako to ne pomaže, onda se traži pomoć ljekara, sa dijagnozom “superbowl” bolest. Svake godine, dan nakon Superbowla ljekarsku pomoć zatraži, u prosjeku, oko 7 miliona Amerikanaca.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši