Neobično putovanje – Sjeverna Koreja

Neobično putovanje

Po unutrašnjosti Sjeverne Koreje

O Sjevernoj Koreji u javnost dopire vrlo malo informacija, a još manje fotografija. Ova daleka azijska zemlja, sa svojim režimom, obavijena je debelim velom tajne.

U svjetskoj štampi ovih dana je obavljena fotoreportaža jednog švedskog fotografa, koji je nakon dvije godine čekanja dobio dozvolu, da kao turista posjeti ovu zemlju.

Slike iz unutrašnjosti Sjeverne Koreje prikazuju sablasno prazne autoputeve i hiljade gladnih na ulicama. Autoput od osam traka zjapi prazan, a cesta se ručno čisti uoči proslave stote godišnjice rođenja nekadašnjeg vođe.

Između ruralnih siromašnih područja i momunentalnih nebodera u Pyonyngu, očit je ogromni kontrast, jer, bez sumnje, sve što valja ide u prijestolnicu.

Nedavno su svjetske agencije izvještavale kako je situacija u osiromašenom narodu ove zemlje postala toliko očajna da se pojavilo i kanibalizam?  Zabilježeno je da su roditelji kažnjeni strijeljanjem, jer su ubili i pojeli dvoje svoje djece, dok najmanje deset hiljada osoba izjaviljuje da su izgladnjeli do smrti.

Švedski fotograf napravio je seriju interesantnih fotografija prilikom posjete ovoj zemlji. Čekao je više od dvije godine da dobije vizu za turističku posjetu ovoj tajnovitoj azijskoj zemlji, a kad su mu to dozvolili, zemlju je mogao obići samo službenim autobusom. Prema izvještajima UN, Sjeverna Koreja je za turiste jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu. Vjerovatno po onoj: „nula turista, nula opasnosti!“

„Posjeta ovoj zemlji je i strah i horor i ljepota u isto vrijeme. Usput nismo smjeli razgovarati sa domaćim ljudima, ali oni nisu smjeli ni gledati u nas“, pisao je fotograf nakon povratka.

Fotograf je na svojim slikama pokušao prikazati odanost ljudi režimu, pored  divovskih spomenika vođama, te srpa i čekića.

„Naši pratioci bili su neprijateljski raspoloženi. Naredili su nam da stalno budemo u hotelu i da se nikud ne krećemo bez vodiča. Tri puta smo pokušavali sami izaći iz hotela, ali su nas već nakon tri metra zaustavljali i vraćali u hotel. Na putovanju autobusom nismo smjeli fotografisati ono što smo htjeli, nego samo ono što su nam dozvoljavali, kao na primjer spomenike” .

I pored svega doživljenog, izjavio je: „Volio bih opet otići tamo, ali ne znam da li bi mi to još jednom dozvolili”.

Opis uz fotografije:

– nenaseljenost…prazan autoput sa osam traka
– moć…sjevernokorejanci hodaju uz simbole umjetnosti, industrije i poljoprivrede
– ruralna naselja…kupovina robe sa štanda kojeg nazivaju „kaesong”
– žurba…prevoz putnika tramvajima istočnoevropske proizvodnje
– težak posao…radnici ručno čiste puteve uoči državnih praznika
– borba za život…žene guraju teško pretovarena bicikla, nakon rada u polju
– zagađenje…nebo prepuno nečistih gasova
– moderna …tramvaji ispred nebodera u prijestolnici
– čišćenje…žene čiste cestu između glavnog grada i demilitarizovane zone
– impresivno…nove zgrade, dok narod gladuje
– lekcija iz istorije…predavanje turistima o ratu u Koreji, u vojnom muzeju
– diktatori…ogromni spomenici bivšim vođama
– elegancija…sjaj obnovljene luke
(thesun)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši