Kultura sjećanja – tajna kontra pakovanja?

Ko je nekad pušio filter 57, sjetiće se da su cigerete u kutiji stajale naopako, sa filterom na dole, kad se otvori kutija.

Tajna kontra pakovanja?

Nema sumnje, "57" je jedina cigareta u svijetu koja je naopako pakovana, sa filterom nadole. Pitanje je, međutim, zbog čega je tako. Jedno od objašnjenja je da je riječ o "higijenskom" pakovanju, da se rukom, koja je može bit prljava, ne dodiruje filter koji se u usta stavlja, pa je zbog toga "57" proglašavan "radničkom" cigaretom, mada po cijeni nije spadao u tu kategoriju: bio je u rangu sa "Drinom" i "Opatijom", a skuplji od "Morave". Istina, priča o higijeni se primila, pa su mnogi pušači "Morave", koja se proizvodila u nekoliko fabrika u istom pakovanju i po cijeni prihvatljivoj radničkoj klasi, otvarali pakovanja sa donje strane. Neka bude ovdje rečeno, mada ne spada: "Morava" u originalnom pakovanju proizvodi se u Fabrici duvana AD, Banja Luka.

Kako je svojevremeno ovom novinaru, dok novinar još nije bio, a iskazivao žal za "cigaretom svoje mladosti", objasnio već tada bivši šef proizvodnje u nije-važno-kojoj fabrici duvana, reč je o neusaglašenosti mašina na liniji proizvodnje. Postoje, uprošćeno rečeno, "lijeve" i "desne" mašine, i sve mašine jednog proizvođača ili su ove, ili one, a linija za proizvodnju "pedesetsedmice" je skrpljena od više proizvođača, pa se potkrala kontra pakerica, a sve je ustanovljeno tek kad je linija puštena u rad. I onda, šta je, tu je. To bi bila "teorija zabune".

Po "teoriji" zavjere, nije "kontra" pakerica kupljena slučajno, već namerno: broj "57" označava godinu kada su sve republike po tada inoviranom ustavu dobile državne prerogative, "pravo samoopredjeljenja do odcjepljenja", ona fleka iznad broja koja je po objašnjenju dizajnera stilizovan "Zmajček", simbol Ljubljane, a po teoretičarima zavjere predstavlja granice Slovenije bez Jugoslavije i sve tako to. I kakve sad to veze ima sa "kontra" pakericom. Pa ima: kontra pakovane cigarete nisu se uklapale u tadašnji Jugoslovenski standard, što je na svakoj paklici i pisalo – "ni po JUS-u". U tome je, veli teorija zavere, suština – Slovenija nije po Jugoslovenskom standardu.

A?

(VREME | BR 1119 | 14. JUN 2012.)

Komentariši