Dan kad je sunce slobode zasjalo iznad Mostara

Uz 14. februar

Dan kad je sunce slobode zasjalo iznad Mostara

Na današnji dan, 14. februara 1945. godine, Mostar je oslobođen od fašista i domaćih izdajnika.

Mostar je pred Drugi svjetski rat imao 18.000 stanovnika, a u narodnooslobodilčačkom ratu aktivno je učestvovalo blizu šest hiljada, svaki reći stanovnik.

Mostar je u NOR-u dao preko sedamsto i pedeset palih boraca, uglavnom mladića i djevojaka, trinaest narodnih heroja i više od hiljadu žrtava fašističkog terora.

Svaki deseti Mostarac nije dočekao slobodu.

„Mostar je u toku čitavog oslobodilačkog rata dao cvijet svoje omladine u partizanske jedinice, i u borbi i u pozadini. Mladi naraštaji, još iz školskih klupa, popunjavali su hercegoavčke jedinice i hrabro ginuli u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika. To je bila omladina kojom treba da se ponosi ne samo Mostar, već i narodi Jugoslavije“, zapisao je Josip Broz Tito.

Mostar se na najljepši način oduživo svojim juancima – podignut je Partizanski spomenik, vrhunsko djelo nadaleko čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Sve do posljednjegrata, Partizanski spomenik, jedan od najljepših spomenika podignut žrtavama fašizma u svijetu, bio je ponos građana Mostara.

A onda dođe rat, dođe demokratija. Počeše se gasiti uspomene i sjećanja na hrabre djevojke i mladiće iz naših sokaka i mahala, zaboraviše se Meho, Lobra, Laca, Ćimba, Leo, Karlo, Zlatka, Drago, Alica, dr Mujić, Omer, Pava, Adem, Rifat, Tanja, Šefik, Pero, Rade, Jusuf, Dranka, Ljubo, Ante…

Partizanski spomenik je devastiran i, umjesto ponosa, danas je ruglo grada i ogledalo demokratije, koja dvadeset godina na sve načine nastoji, i, nažalost, uspijeva, da zatre sve što ima antifašističko ime.

I dok se u cijelom svijetu slavi antifašiazm, u Mostaru, pa i u cijeloj BiH, novopečene demokrate na sve načine i na najprizemniji način žele izbrisati sve ono što su hiljade djevojaka i mladića ovog grada, bez obzira na ime, vjeru i naciju dali za sunce slobode. Poginuli su u cvijetu svoje mladosti.

I baš, u ime hiljade poginulih, vrijedi se prisjetiti njihovih imena i njihove žrtve.

Svim Mostarkama i Mostarcima, koji baštine antifašizam i koji se toga ni danas ne stide, već naprotiv ponose, sretan 14. februar – Dan oslobođenja Mostara.

NovaSloboda.ba

Komentariši