Riječ u fokusu – Mljeveno konjsko meso

Riječ u fokusu

Mljeveno konjsko meso

Prvo smo imali zaraženo goveđe meso, pa dioksin jaja, pa takozvano EHEC povrće, nedavno tunjevinu sa histaminom, pa mlijeko sa aflatoksinom, a sada, širom Evrope se širi skandal zbog mljevenog konjskog mesa u lazanjama.

Skoro da ne prođe godina, a da u kalendar ne unesemo neki skandal sa prehrambenim artiklima. Ovog puta, otkriveno je da na deklaracijama duboko zamrznutih prehrambenih proizvoda bilo je naznačeno da su napravljeni od goveđeg mesa, a otkriveno je da su bili napravljeni od mljevenog konjskog mesa. I ne samo to, sada na vidjelo izlazi i podatak da, na primjer, voćni sokovi sadrže maksimalno do 30 procenata voća, a da salame i mesne prerađevine ne sadrže više od 8 procenata mesa. Sve ostalo je smješa svega i svačega, boja, arome i hemije.

 

Da li smo mi potrošači obični glupani, ili nas proizvođači drže za takve.

Za utjehu nije činjenica da u ovom zadnjem skandalu konjsko meso uopšte nije opasno po zdravlje, niti podatak da su takvi proizvodi odmah povučeni iz prodaje širom Evrope. Stvar je u tome da se potrošačima prodaje „nešto drugo, pod bubrege”, jer je na pakovanju problematičnih lazanja jasno bilo napisano da su napravljene od goveđeg mesa. Takvo nešto je nedopustivo i ne smije se događati.

 

Na takvo nešto konačno se mora staviti tačka.

Potrošači širom Evrope žele da znaju šta kupuju i šta jedu, i od čega su napravljeni prehrambeni proizvodi koje jedu. Tek onda kad ih proizvođaći ne budu više pravili budalama, potrošači će moći takve proizvode bezbrižno kupovati.

Samo još da i mi postanemo dio takve Evrope.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši