Zaštita i sigurnost, šta je to?

Sa gradilišta širom svijeta

 

Zaštita i sigurnost, šta je to?

 

Radnici na ovim gradilištima mogu samo maštati o tome. Neko bi se mogao zapitati, koga to još interesuje, zašto razbijati glavu o sigurnosti i zaštiti? Ali samo dok ne vidi priložene slike sa nekih gradilišta širom svijeta, gdje ljudski život ne vrijedi ni pola centa.

 

Širom Evrope i na našim prostorima,  propisi i kontrola propisa o zaštiti na radu su, ako ništa drugo, barem poznati pojmovi.  Ali svugdje u svijetu nije baš tako. U prilogu prikazujemo nekoliko šokantnih fotografija sa gradilišta širom svijeta, u krajevima gdje su propisi i njihova kontrola samo misaona imenica. Na nekim gradilištima skele se još drže u cijelo, samo uz nadu i molitvu za sreću.

Već i od same pomisli da bi se neko mogao popeti na ovako klimave skele i ostati na njima, boli glava. A još više zastrašujuće je kad se sazna da su sve ove klimave skele izgrađene samo od bambusovih štapova. Radnici na ovakvim skelama stavljaju svoj život na kocku, dok se penju uz fasadu nebodera. A tek konstrukcija na vrhu vodenog tornja, na prvi pogled čini se da će sama od sebe skliznuti u provaliju. Bez bilo kakve platforme, radnici se ljuljaju zajedno sa skelom, samo naslonjenom na objekat, dok rade za mizernu dnevnicu.

 

 

Komentariši