Izvučeno iz kinoteke

„Braća po krvi – Bosanska simfonija“

 

Davne 1934. godine u Njemačkoj je snimljen film sa ljubavnom tematikom iz Bosne i Hercegovine. Film je ljubavna drama, koja izvanredno lijepo je oslikava život iz nekog davnog vremena, u našim krajevima. Originalni naslov filma u Njemačkoj bio je: „BlutsbrüderBosnische Symphonie“, a u Austriji „Bosniaken – Bosnische symfonie“

 

 

Film je u prevodu na naš jezik nosio ime „Braća po krvi – Bosanska simfonija“, a u Austriji je prikazivan pod nazivom „Bosniaken – Bosnische symfonie“ (Bošnjaci – bosanska somfonija). Film je režirao najpoznatiji njemački režiser onog vremena J.A. Hübler-Kahla, sa najpoznatijim glumacima: Brigitte Horney, Carl Esmond i Attila Hörbiger. Za nas je posebno interesantno da je mjesto dešavanja radnje u filmu, Hercegovina i Stolac. Tu su onoga vremena snimane sve vanjske scene.

Radnja filma:

Mladi bosanski veleposjednik Mirko ima naklonost prema lijepoj Mari, sobarici na njegovom dvoru. Mirko također već dugo sviđa Mari. U početku Mara ga odbija, a to rasplamsava još veću ljubav kod njega i on joj najavljuje skorašnju svadbu. Na neku svečanost stiže njegov polubrat Bojan, a Mara, čim ugleda Bojana, zaljubi se u njega na prvi pogled. To raspiruje strastvenu borbu među polubraćom. Oni kockaju, i u igri bacanja kockica, Mirko gubi sav svoj imetak, posjede i dvor, uključujući i Maru na dvoru. Mirko se povlači u planine. Kad sazna da ga Mara i dalje voli, dolazi do dvora i otima je. O sudbini Mare treba da se odluči na jednoj narodnoj svečanosti. Priređuje se trka konja, a Mara će pripasti onome ko odnese trku. Kad su se konjanici primakli cilju, Bojan je imao prednost, Mara tada istrčava na stazu i baca se pred konje. Takmaci zastaju i tek tada shvataju da odluku, o tome kome će Mara pripasti, moraju prepustiti samoj Mari. Mara izabire Mirka.

 

Melodrama u svakom pogledu. Prema starim izvještajima sa njemačkog filmportala, film je onoga vremena punio dvorane širom Evrope. Posebno je bio gledan u Njemačkoj Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Ne postoje podaci o prikazivanju ovog filma kod nas, jer je pripadao kinematografiji Trećeg rajha.

 

(filmportal.de)

 

Komentariši