Danas počinje proljetni dio prvenstva…

Sačuvano od zaborava

Velež je prije 52 godine  igrao protiv Zvezde u Beogradu

Bilo je to vrijeme radio prenosa nedeljom popodne i sportskih novina ponedeljkom prijepodne. U prvom kolu proljetnog dijela prvenstva, prije 52 godine Velež je gostovao u Beogradu.

Tadašnja Prva savezna liga bila nam je nešto kao danas engleska Premijer liga, španska Primera, ili talijanska Serie A. Bundesliga nije ni postojala, formirana je tek 1963. godine.

Znalo se, kad odeš u goste nekom iz velike četvorke, da ćeš popiti poraz, a kad gosti dodju u Mostar, po talama i nema labavo.

A znale su se i stalne mušterije, koje su redovno ostavljali bodove u Mostaru i vraćali se kući praznih ruku. Šezdesetih godina Velež je utakmice već igrao pod Bijelim brijegom. Tada je Velež imao uslove kao i najbolje uređeni klubovi onog vremena.

Za navijače je putovanje na utakmicu bila samo mislena imenica, jer se do Sarajeva putovalo ćirom po 7-8 sati, a u Beograd ili Zagreb, i po 24 sata. To, ipak, nije smetalo da se u vrijeme neke utakmice planira posjeta rodbini, ili vojniku, pa da se pogleda neka od utakmica na strani. Naravno doživljaji sa putovanja i utakmice, prepričavali su se danima nakon povratka.

Split u to vrijeme još nije bio povezan Jadranskom magistralom, išlo se brodom iz Ploča, a do Ploča se moralo ćirom.

O putovanju na utakmice privatnim autima nije bilo ni govora, jer ih u to vrijeme još niko nije ni imao.

Srećom, u to vrijeme bilo je studenata, i u Sarajevu, i u Splitu, i u Beogradu i u Zagrebu, pa i u Lubljani. A naravno bilo je i vojnika, od Niša, Skoplja do Maribora, pa su udružene studentsko-vojničke grupe bodrili „Rođene” na gostovanjima.

Enes Vukotić nam je iz svoje sehare izvadio jednu sliku Veleža iz šezdesetih godina.
Stoje s lijeva: Zdravko Rodin, Nikola Benco-Rura, Vlado Slišković-Gug, Žara Barbarić, Franjo Džidić, Meho Handžić, čuče, s lijeva: Bruno Repar, Zejnil-Zeko Selimotić, Muhamed-Hamić Mujić, Kruno-Stari Radiljević i Milorad-Mišo Lazović.

Pošto se i onog vremena sastav mijenjao iz kola u kolo, zbog povreda ili opomena, uz pomoć „Veležovog Almanaha” Ismeta Derviševića, i uz malo truda, odgonetnuli smo da se radilo o utakmici prvog kola proljetnog dijela prvenstva i da je ovaj sastav Veleža toga dana odigrao utakmicu protiv Crvene Zvezde u Beogradu. Statistika kaže da je Velež izgubio sa 2:0.

11.mart 1961.

C. Zvezda – Velež 2:0
Sudije: Gugić Božidar, Kobac i Botić
Strijelci: Tomic u 50. i Rudinski u 55. (11m) za Crvenu Zvezdu
Isključeni: nema
Opomenuti: nema
Gledalaca:12.000

Crvena Zvezda: Vukičević, Durković, Stojanović, Melić (Miličević), Zebec, Tasić, Stipić, Maravić, Tomić, Rudinski, Kostić

Velež: Barbarić, Rodin, Handžić, Slišković, Benco, Radiljević, Repar, Selimotić, Mujić, Džidić, Lazović

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši