Sulejmanomanija

Sulejmanomanija

Amerikanci snimaju svog Sulejmana

Turska serija „Veličanstveno stoljeće“ do sada je osvojila preko šezdeset zemalja Evrope i Bliskog istoka. Nakon finansijskog uspjeha serije, koja je turskim producentima donijela vrtoglavu zaradu od preko šezdeset miliona dolara, priča o Sulejmanu zainteresovala je i Amerikance.

Amerikanci će do kraja ove godine snimiti šestodijelnu mini-seriju o sultanu Sulejmanu, najduže vladajućim sultanom Osmanskog carstva. Serija će nositi naziv „Harem“, a biće snimljena u zajedničkoj produkciji kompanija BBC i „Starz“. Serija će biti snimljena po ideji glumice Gine Gershon, a za scenarij će se pobrinuti Ann Peacock, poznata po pisanju scenarija za prvi dio filmskog serijala „Kronika iz Narnije“.

 

Glavna tema mini-serije „Harem“ biće život na dvoru sultana Sulejmana Veličanstvenog, najduže vladajućeg sultana Osmanskog carstva, koji je u istoriji ostao poznat jer je potpuno rekonstruisao pravni sistem carstva, posjedovao ogromnu flotu, osvojio Bliski istok, a strahom i mačem porobio pola Evrope.

 

U središtu priče nalazi se Rokselana, što je istorijsko ime za Hurem, onoga vremena. Lijepa mlada djevojka iz Ukrajine, kao robinja stiže na sultanov dvor, ali njene ambicije ne poznaju granica. Udajom Rokselane za sultana Sulejmana, započinje ono što je u istoriji ostalo poznato kao „Reign of Women“, doba „vladavine žena“.

 

Za nas je posebno zanimljivo da će čitava ova priča biti uokvirena u seriju od šest epizoda, a kako će nam ovo izuzetno bujno veličanstveno stoljeće izgledati u toliko malo američkih epizoda, nakon što odgledamo stotine epizoda turskog serijala, u četiri sezone, moraćemo sačekati da vidimo.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši