Iz starog Mostara

Ulice Ričina i Ricina (Rizzina)

Nedoumice oko imena ulica

(tekst je objavljen na blogu: memorylimit.blogger.ba)

Ričina i Ricina (Rizzina)

Ponukan zbrkom koja nastade postavljanjem nekih starih slika, pomislih da je vrijedno razjasniti o čemu je riječ. Mnogi stariji stanovnici našega grada, a posebice mlađi, miješaju imena ulica Ričina i Ricina, pa ih često poistovjećuju. Pa pođimo redom.

Ričina je naziv za potok i uski prolaz u Cernici kod zgrade današnjeg Elektro poduzeća, a inače se tim imenom nazivao i cijeli potez od rampe kod Gimnazije do Lakišića džamije. Tako povijesni izvori navode „kanal ispod Ričine“, koji se i danas nalazi ispod površine asfalta, a prvobitno je imao za cilj odvoditi višak vode s polja oko Šetališta Stephanie Alee (kasnije Lenjinovo šetalište), pružajući se ispred Gimnazije pa sve do Neretve kraj Titovog mosta. Riječ Ričina je vjerovatno nastala od rječina – ričina (ikavica).

Ricina ulica dobiva naziv prema Petru Rizzi, jednom od najglasovitijih liječnika našega grada ostavivši neizbrisiv trag i pečat gradu, a koji je na jedan krajnje nepravedan način pao u zaborav. Pierre (Petar) je rođen 4. septembra 1832. g. u Carigradu od roditelja Venecijanaca. Mostarci svoga „oca siromaha“, kako su ga od milja zvali, 1900. g. proglasiše još za života za počasnog građanina našeg grada. Umro je 26. jula 1910. g., a Mostarci u njegovu čast novoizgrađenoj ulici dadoše ime Rizzigasse (Rizzina ili Ricina ulica).

No iza toga je Mostar načinio veliku nepravdu ovom dobrotvoru. Nakon smrti Alekse Šantića 1924. g., Gradsko vijeće je Rizzigasse preimenovao u pjesnikovo ime. Čak je zbog prosvjeda građana Mostara zbog toga preimenovanja izmišljena priča da se ta ulica nikad tako nije zvala, nego da se zvala Ričina. Vjerovatno otud i tolike zabune oko imena ovih dvaju pojmova.

U novije vrijeme bivša ulica Put za bolnicu, koja kraj južne strane stadiona vodi na Bijeli Brijeg, dobila je naziv Ulica Dr. Petra Rizza. Donekle ispravljena nepravda, ali zar se ovome čuvenom ljekaru iz nekadašnjeg Mostara nije mogla naći jedna ulica, barem u centralnom dijelu grada. Ili, nijen ga moglo zapsti od drugih, zaslužnijih.

Tibor Vrančić

01 Bivša Ricina, a tada Šantićeva ulica (slikao Miroslav Loose 8. jula 1925.)
02 Križanje ulice Franje Josipa (Mostarskog bataljona) i ulice Petra Rizze (Rizzagasse, Ricina) 1910-tih
03 Mostarskog bataljona (zvana i Ričina) 1960. vide se i ostaci česme na zidu
04 Mostarskog bataljona (zvana Ričina) 1960.
05 Ricina (Šantićeva) neko je ručno dopisao da je to

Komentariši