Večeras se gase svjetla

Večeras se gase svjetla

I Mostar u globalnoj akciji „Sat za planetu Zemlju“

Gašenjem rasvjete na Starom mostu večeras u 20, 30 minuta, Mostar će se pridružiti globalnoj volonterskoj akciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF) „Sat za planetu Zemlju“.

Pored Mostara, još deset bh. gradova ove godine sudjelovat će u akciji, a moguće je da se do vikenda broj bh. gradova poveća.

Gradovi koji su se ove godine priključili akciji su Goražde, Foča i Zvornik. U Goraždu i Foči bit će zamračeni gradski trgovi, a u Zvorniku tvrđava Đurđev grad.

„Sat za planetu Zemlju“, pored ekološke važnosti, gradovima pruža mogućnost turističke promocije. Tako je u prošlogodišnji promotivni spot, koji je emitovan na više od 200 svjetskih televizijskih stanica, bila uvrštena scena gašenja rasvjete na Starom mostu, čime se Mostar pridružio svjetskim znamenitostima, poput piramida u Gizi, Eiffelovog tornja, Buckinghamske palate, Brandenburških vrata i opere u Sydneyju.

Centralna manifestacija akcije „Sat za planetu Zemlju“ za BiH bit će održana u Mostaru. Partner WWF-a u provođenju ovogodišnje akcije je nevladina organizacija EKO-Most Mostar, a u akciju se uključio i United World College Mostar, čiji će učenici organizovati koncert u OKC-u Abrašević, te pripremiti poseban kulturni program na temu održivog razvoja.

I ove godine, učenici svih mostarskih gimnazija zajedno će napraviti posebnu instalaciju sa svijećama.

Globalna inicijativa WWF-a „Sat za planetu Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyju, s ciljem podizanja svijesti donosioca odluka i svih stanovnika naše planete o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj fikasnosti, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog uticaja na Zemlju.

„Sat za planetu Zemlju“, s gotovo dvije milijarde učesnika u 135 zemalja svijeta, ušao je u istoriju, kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana.

Nova Sloboda

Komentariši