Buranija, Mostarska (tikvice i jogurt)
lagano ljetno jelo…. meni najdraze
Priprema: Jednostavno
1 oguliti i isjeci tikvice na ca 0,5cm debele kolutice. posoliti i ostaviti da tikvice puste vodu.
2 prosuti vodu koju su tikvice pustile, posoliti ih i pomjesati sa brasnom. (sto vise brasna + vode, to je jelo bogatije, sto manje brasna vise bude resh – mi tako vise volimo)
3 u tepsiji/plehu ugrijete ulje i naspete tikvice u tepsiju. pecete u rerni. gotovo je kad tikvice dobiju zlatno-braon boju. izvadite i ostavite da se ohladi.
Imajte na umu, ako niste stavili puno brasna, da se sva masa i vise nego prepolovi jer tikvice "ispare". ako stavljate vise brasna, mora duze da se pece.
4 izgnjecite bijeli luk i pomjesate sa jogurtom, posolite, i zalijete tikvice jogurtom kad budu mlake.
Posluživanje
buranija se moze jesti kad tikvice upiju jogurt, takodje moze da se ostavi u frizideru (preko noci) i da se jede hladno. ako ne stavljate puno brasna, onda se tesko moze porcionirati. posto mi volimo kad vise hrska 🙂 naoruzamo se kasikama i jedemo direktno iz tepsije/pleha.
Sastojci
2 kg tikvica (moze i manje i vise, zavisi koliko pravite)
200 gr brasna (ponekad stavim i kukuruznog)
1 veliki jogurt
bijeli luk (po ukusu)
so
ulje za tepsiju/pleh
(coolinarka.com)