„Sulejman“ dobio proces na sudu

Nakon tužbe

„Sulejman“ dobio proces na sudu

Istanbulski sud je ovih dana donio oslobađajuću presudu, nakon tužbe da se serija „Sulejman veličanstveni“ izruguje turskoj  istoriji. Slijedi snimanje narednih epizoda.

Sud u Istambulu odbacio je optužbe protiv režisera serije „Sulejman veliöanstveni“ Taylana Birandrlera i glavnih glumaca Halita Ergenca i Meryem Uzerli,  koji su bili optuženi da se neprimjerenim scenarijem i ulogama izrugivaju turskoj istoriji. Tužbu su podnijeli građani, Omer Faruk Bildirici i Inci Bildirici, i tražili da se prekine emitovanje i snimanje daljih epizoda serije.

 

Državni sudija donio je odluku da samo bliska rodbina, supružnici, braća i sestre, kao neposredne žrtve, mogu podnijeti tužbu zbog narušavanja ugleda i časti, odnosno klevete, a obzirom da se u predmetnom slučaju radi o ličnostima koje su davno preminule, tužba Bildiricijevih bila je odbačena. Kod donošenja ovakve odluke u obzir su uzete tvrdnje autora i producenata da serije nije dokumentarni film već fikcija, inspirisana prošlošću.

Ovakvom presudom, spriječene su sve dalje optužbe protiv serije, pa će snimanje narednih epiozda biti nastavljeno po planu.

Za jesen je najavljeno snimanje četvrte, posljednje, sezone serije na turskoj Star TV.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši