Bus Art

Neobičan hobi
Umjetnost na prljavim prozorima od autobusa
Hollywoodska zvijezda Clint Eastwood je bukvalno reprizirao svoju ulogu kao „prljavi Harry“, na prljavom prozoru jednog autobusa. Crtež je djelo vozača Roberta Burdena, koji ima neobičan hobi, da na prljavim staklima autobusa koje vozi, u pauzama crta poznate muzičare i glumce.

Ovaj četrdesetogodišnjak iz Ketteringa u Engleskoj, svoju bizarnu kolekciju počeo je praviti nakon što se njegov autobus jednom prilikom jako zaprljao.

„Izradom slika, poput Humphreya Bogarta ili Clinta Eastwooda, pokušavam unijeti malo glamoura na ulice Ketteringa. Ali, crtanje ovakvih slika je i jedna vrsta rizika, jer svaki put, kad jedan crtež bude obrisan, ili opran, to je kao da je otišao jedan dio moje duše“, kaže ovaj vozač.

Za izradu svojih slika on koristi sasvim normalne četkice za crtanje, naravno bez boje, sa malo vode, a za jedan crtež treba mu oko sat vremena.

Slike Liz Taylor sa Rock Hudsonom, ili ona sa Johnny Cashom ostale su samo nekoliko dana na autobusu, dok nisu bile pobrisane prilkom pranja.

Sada, dok čeka da se njegov autobus ponovo zaprlja, za svoju umjetnost pronalazi druge , fiksne zaprljane površine. Prošle godine napravio je nekoliko crteža na automobilima. Robert se nada da će jednog dana njegovu umjetnost zapaziti nadležni iz Nacionalne galerije za portrete. Spreman je njegovu umjetnost proširiti van kruga muzičara i glumaca, na ostale iz  svijeta poznatih.

Nada se da će uskoro u ovoj prljavštini nacrtati i kraljicu.

Priredio: Smail Špago

ostale slike na:

NovaSloboda.ba

Komentariši