Deset hiljada uskršnjih jaja na drvetu

Neobična umjetnost

Deset hiljada uskršnjih jaja na drvetu

Hiljade posjetilaca svake godine, tokom uskršnjih praznika, posjete neobično drvo u vrtu penzionera Volkera Krafta u nemačkom gradu Saalfeldu u Thüringenu.

Ukrašavanjem drveća preko uskršnjih praznika Volker Kraft počeo se baviti davne 1965. godine, kada je prvi put ukrasio jedno drvo u svom vrtu. Tada je postavio samo 18 plastičnih jaja. Danas se ukrašavanjem drveta u njegovom vrtu bavi čitava njegova familija, a za ukrašavanje koriste „ispuhana“ jaja, koja boje i ukrašavaju na razne načine.

 

U prvim godinama, jaja je ukrašavao i vješao sa svojom djecom, a danas to vrlo rado čini sa svojim unucima. Sve do 1994. godine, vješali su oko 350 jaja, a do 2009. godine bivalo ih je oko 700. Prvi put su magičnu cifru od 10 hiljada komada jaja postavili prošle godine, a kako je rekao u jednom televizijskom intervjuu, bilo bi ih i više da nije problema sa skladištenjem.

 

I pored svega toga, njegovo drvo nije rekorder po broju postavljenih jaja. Prije šest gomina, u zoološkom vrtu u Rostocku u Njemačkoj ukrašeno je jedno drvo sa 76.596 jaja, koja su, takođe, bila ispuhana i obojena, a to je urađeno u svrhu postavljanje rekorda i upisivanja u Guinnesovu knjigu rekorda.

 

Familija Kraft ostala je uporna u svojoj djelatnosti i evo, ove godine ukrašavaju drvo po 48 put. Naravno, prikazivanje Uskršnjeg drveta u sredstvima informisanja izazvalo je veliki interes javnosti, pa kroz Volkerov vrt, preko Uskršnjih praznika, već nekoliko godina uzastopno, prođe i po nekoliko hiljada znatiželjnih. Prije koju godinu bilo ih je i do šest hiljada, a prošle godine broj posjetilaca je premašio magičnu cifru od deset hiljada. Volker ne naplaćuje ulaz u svoj vrt, a posjetiocima zauzvrat prodaje čestitke sa motivima ukrašenog drveta i suvenire. I malo ko prođe, a da ne kupi nešto.

Naravno, odmah nakon Uskrsa, drvo mora biti oslobođeno nakita, kako bi grane blagovremeno olistale i probeharale.

I tako do sljedećeg Uskrsa.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši