„Earth hour“ – Mostar u društvu svjetskih metropola

Mostar u društvu svjetskih metropola

Svjetski fond za prirodu organizovao je u prošlu subotu gašenja svjetla „Sat za našu planetu“ – Earth Hour 2013, do sada najveću dobrovoljnu akciju za zaštitu životne sredine.

U akciji se učestvovali gradovi iz preko 150 zemalja. Širom svijeta bila su isključena svjetla i dekorativna rasvjeta na brojnim zgradam, s ciljem da se skrene pažnja na posljedice pretjerane potrošnje energije, emisije gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte i klimatskih promjena. Volonteri širom svijeta su uz svjetlost svijeća i baterijskih lampi ispisivali logo ove kampanje 60+. Zvaničnu podršku „Satu za našu planetu“ dao je i grad Mostar, gašenjem svjetla na Starom mostu. Ovom akcijom, Mostar se pridružio akciji najvećih svjetskih metropola, a slike Starog mosta sa i bez rasvjete, uključene su u galeriju ove akcije, rame zu rame sa Londonom, Parizom, New Yorkom i drugim.

„Trenutno 70 procenata globalne emisije CO2 dolazi iz gradova. Zbog toga je od suštinske važnosti da gradovi smanje emisije i time doprinesu ublažavanju klimatskih prmjena, koje su posljedica našeg neodrživog načina života i pretjerane potrošnje prirodnih resursa. Ova akcija je simbol i poziv svima nama da pokušamo da smanjimo tu potrošnju i održivo koristimo prirodne resurse“, stoji u programa WWF.

WWF i partneri u kampanji pozvali su i druge gradove, sve pojedince i kompanije da stalno, a ne samo tokom „Sata za našu planetu”, smanjuju svoj negativni uticaj na životnu sredinu i prirodu.

U svijetu su, između ostalog, svjetla bila isključena i na poznatim građevinama, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneyu, i najčuveniji mostovi u svijetu, među kojima se našao i Stari most iz Mostara.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši