Izgubljeni pojmovi: Vršidba

Izgubljeni pojmovi: Vršidba

 

(preneseno od Izeta Spahića/facebook)

 

Vršidba je završena. Mjesto gdje se vrši vršidba, zove se guvno./ Okolina Gračanice, TK/. Guvno se pravi tako da se motikom skine trava, i isto tlo se dobro pomete, metlom brezovačom. Poslije se u sredinu guvna, zabije kolac /direk/. Po guvnu se razastre klasje pšenice. Onda se sveže konopac, za kolac, i za ove stare konje, rage. Konji se vode u krug po klasju., dokle god sa kopitama, bez potkovica/grifova/, ne izvrhu pšenicu. Pšenica sa trinom se sakupi na jednu gomilu/kamaru/.
.
[IMG]http://i48.tinypic.com/30at7yg.jpg[/IMG]
.
Zatim se čeka vjetar. Pšenica sa trinom se baca u zrak, pomoću drvene lopate, na tlo pada sama pšenica, sa primjesama zemlje. Ova pšenica sa kupi sa polama /drvens posuda/, u vreće tkane od vlakana kanabisa, i nosi na potok, gdje se izvrši njezino pranje. Oprana pšenica se nosi i stere na čaršafe, dobro se osuši, i odlaže u hambar. Hambar je drvena kućica, koja je napravljena od debelih dasaka. Ova pšenica, može imati u sebi sjemena, korova, zvanog ljulj, malih crnih gorkih bobica, koje se mogu samo ručno odstraniti, ili u rotacionom situ. Ovaj postupak je čovjek,otkrio u povijesti, kad je počeo uzgajati pšenicu, zob, i druge slične žitarice…unazad 7-10.000 godina. To se zadržalo u Bosni, do 60.- tih godina, prošlog stoljeća. Bio sam očevidac…

 

(facebook)

Komentariši