Milioner zakopao blago

Milioner zakopao blago

Uz pjesmu do kovčega sa zlatom

Prije 20 godina milioner Forrest Fenn (82) iz Santa Fea u Americi saznao je da ima karcinom bubrega. Čitavo vrijeme Forrest je imao želju čovječanstvu ostaviti nešto iza sebe. Jedan dio svog bogatstva stavio je u kovčeg, kao u starim filmovima, zakopao ga na nekom skrovitom mjestu, i napisao pjesmu, u kojoj je opisao, kako doći do blaga.

Zlatnici, dijamanti, smaragdi u kovčegu, imaju vrijednost jednog miliona Eura. Gdje se kovčeg nalazi? Negdje je u blizini Santa Fea, u saveznoj državi New Mexico, u SAD.

 

„Uzmite vašu djecu i izađite van iz kuće, pođite sa njima u ribolov, odvojite i sebe i njih od vaših mali ‘pametnih’uređaja”, izjavio je Fenn za lokalne medije.

On želi da djeca izađu van kuća, da se više kreću, da osjete toplotu sunca i igru u prirodi, Forrest Fenn je veteran iz Vijetnama, a nakon povratka sa ratišta počeo baviti prodajom umjetnina, i postigao veliki uspjeh.

U pjesmi, koju su u međuvremenu objavili mnogi mediji, naznačeno je gdje bi se kovčeg sa blagom mogao nalaziti.

.

[IMG]http://i47.tinypic.com/flj287.jpg[/IMG]

.

 

 

„U pjesmi je tačno devet odgovora, koji ukazuju gdje se blago nalazi. Neću vam pokloniti gotovu kartu sa ucrtanim križićem. Pročitajte pjesmu, uključite vaše vijuge i krenite u potragu. Ko nađe kovčeg, neka ga slobodno uzme i nek mu je sa srećom”, poručio je Fenn.

Mnogi ljudi su nakon što je pjesma objavljena pisali milioneru, tražeći još dodatnih podataka. On je samo dodao da je blago zakopano na nadmorskoj visini većoj od 1500 metara, što baš i nije neki vrijedan podatak, jer savezna država New Mexico sva leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 1700 metara. Neki tragači su već dobro na tragu. Blago još nije pronađeno, iako je zakopano prije više od tri godine. Forrestu Fennu nije preostalo još puno vremena od života, zbog zdravstvenog stanja i veliko je pitaanje da li će dočekati da neko pronađe kovčeg sa blagom.

„Osjetio sam da se jedan veliki dio mene našao u tom kovčegu, onog momenta, kad sam stavio blago u njega i kad sam zatvorio poklopac”, rekao je Fenn.

.

[IMG]http://i46.tinypic.com/28l5lbo.jpg[/IMG]

.

 

Ono što je posebno interesantno je pjesma, u kojoj je opisano gdje bi se blago moglo nalaziti. Pjesma je izvorno napisana na engleskom, prevedena je na mnoge svjetske jezike, a evo je i na našem jeziku, na portalu Nova Sloboda.

Stotine tragača su non stop u potrazi. Sve miriše na atmosferu iz nekadašnje zlatne groznice.

„To mi je bio cilj, ljude pokrenuti da više borave u prirodi. Amerikanci su predebeli. U potragu za blagom može krenuti svako, kome se nije teško nakaniti da koju noć prenoći u vreći za spavanje i ko ima barem malo avanturističkog duha”, rekao je na kraju Fenn.

Tekst Fennove pjesme na našem jeziku:

Budući da sam tamo otišao sam
Sa kovčegom punim blaga,
Mogu čuvati moju tajnu,
Poigrati se sa bogatstvom,
Novim i starim.

Počnite tražiti tamo,
Gdje topla voda završava,
I dalje vodi prema klancu,
Nije daleko, ipak je predaleko za hodati.
Ostavljeno ispod kuće od Browna.

Tu nema mjesta za slabašne
Kraj puta je uvijek sve bliže.
Nema veslanja, gore uz rijeku,
opterećenje je veliko, a voda duboka.

Ako ste bili mudri i našli plamen,
Pogledajte brzo dolje,
Kako bi okončali potragu.
Ne opterećujte se čudesnim pogledom
Samo uzmite kovčeg i idite s mirom.

Zašto sam morao otići
I ostaviti svoje blago
Da ga svi vi tražite?
Ja već znam odgovore,
Umoran sam i sada sam slab.

Čujte me i pažljivo slušajte:
Vaš napori su vrijedni hladnoće.
Ako ste hrabri u šumi,
Vi imate pravo na zlato

(sa njemačkog: Smail Špago)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši