Hajdemo u planine!

Danas na Čvrsnici

 

PSD „Prenj“ organizuje izlet na Čvrsnicu

 

Polaznici 38. Planinarske škole i svi zaljubljenici u prirodu moći će u nedjelju, 28.aprila, uživati u ljepotama planine Čvrsnice. Izlet organizuje Planinarsko-smučarsko društvo „Prenj“ iz Mostara u saradnji s Gorskom službom spašavanja Stanice Mostar

.

Članovi Gorske službe spašavanja Stanice Mostar održat će predavanje i izletnike upoznati s karakteristikama planinskog svijeta, načinima zaštite prirode, kao i s opremom koja se koristi u planinarskim sportovima.

Polazak je u nedjelju u 07 sati s trga Musala. Kotizacija za članove Društva iznosi 5 KM, za građanstvo 7 KM, a za polaznike škole troškovi izleta su uključeni u cijenu škole. U cijenu izleta su uključeni prevoz, planinski vodiči i predavanje.

Čvrsnica predstavlja idealno mjesto za ljubitelje prirode i izleta. Vodom bogata planina stanište je endemske munike i mnogih drugih vegetacija i faune. Kanjoni rijeka Doljanke, Drežanke i Dive Grabovice, koje izviru u području Čvrsnice, zasigurno su jedni od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini. U ovom nezagađenom području, udaljenom 40 kilometara od Mostara, smještena je planinska staza Grabovica – Žlijeb – Tise.
.

[IMG]http://i42.tinypic.com/25iykwl.jpg[/IMG]

.

Staza, dužine dva i po sata hoda, s tri izvora pitke vode, vodi kroz netaknutu šumu do lovačke kuće na Žlijebu. Pored kući se nalazi čatrnja s pitkom vodom, a nadomak je i vidikovac Žlijeb s koga se pruža pogled na očaravajući kanjon Dive Grabovice.

Staza dalje vodi do planinske kuće Tise, udaljene sat i po hoda od lovačke kuće na Žlijebu, odakle se otvara novi pogled na kanjon. Gusta šuma i kanjon rijetko viđene ljepote bez daha će ostaviti posjetioce.
.

[IMG]http://i40.tinypic.com/28luwx5.jpg[/IMG]

.

Slađana Bem

NovaSloboda.ba

 

Komentariši