Brittney Griner biti prva žena u NBA?

Iz svijeta sporta

Da li će Brittney Griner biti prva žena u NBA?

Brittney Griner je dominirala u ženskoj košarci s njenom ekipom sa Baylor koledža, kao ni jedna druga košarkašica, a sada bi trebala postati prava žena profi u NBA!?

.

.

.

 

 

Ova 203 centimetra visoka košarkašica sada stoji pred jednom vrlo važnom odlukom: Da li dalje nastaviti igrati sa djevojkama ili se umiješati u igru sa visokim momcima?

 

Ovogodišnji prelazni rok za košarkašice u WNBA ligi, ženskoj košaraškoj ligi u SAD, upravo je završen, i, naravno, ova dvadesetdvogodišnja košarkašica bila je prva na meti mnogih ekipa. Ekipa iz Phoenixa imala je sreću i osigurala prava nad ovom dominantnom koarkašicom. Grinerova je jedna od dvije žene, kojima je u istoriji američke košarke, a i svjetske, pošlo za rukom zakucavanje.

Mada prava na Grinerovu posjeduje Phoenix iz WNBA, još nije sigurno da li će ona obući njihov dres. Može se čak desiti da ona radije zaigra sa momcima u NBA. Marc Cunban trener Dallas Mavericksa pozvao ju je na probni trening. Iako još nije sigurno, da li će do nekog ugovora uopšte doći, sama najava ovakve vijesti izazvala je veliko interesovanje košarkaške javnosti u Americi.

Diskusija oko toga da li jedna žena može biti dovojno dobar igrač za NBA ligu, biće sigurno mnogo. Najviše veterana iz NBA lige su skeptični oko toga.

 

„Jedna djevojka ne može igrati protiv momaka”, kaže Charles Barkley.

Ali, Grinerovoj ne nedostaje potrebne čvrstine. U jednoj utakmici protiv Texas Techa, udarila je protivnicu tako jako u lice da joj je slomila nos. Konsekvenca: zabrana igranja na dvije utakmice.

.

[IMG]http://i43.tinypic.com/i728ac.jpg[/IMG]

.

U suštini, postavlja se pitanje, da li je atletika, visina i težina Grinerove dovoljna za NBA. Momci koji igraju na njenoj poziciji viši su i teži u prosjeku 20 do 30 kilograma od nje, i sa puno boljim skokom. Geno Auriema, nacionalni trener američke ženske reprezentacije, smatra da je poziv Cubana apsolutno smiješna stvar.

 

Postavlja se pitanje: zašto je onda Cuban pozvao Grinerovu ako je sve to tako, i ako Grinerova nema šanse protiv muškaraca. Neki smatraju da je to njegov manejar, kako bi pažnju javnost odvukao malo dalje od diskusije o jednoj vrlo lošoj sezoni njegovih Mavericksa. On je ovim potezom, kako neki smatraju, učinio jednu lošu uslugu i Grinerovoj. Nju su njeni protivnici na Twitteru već ocrnili zbog njene tzv. seksualne orijentacije i njene navodne transseksualnosti.

Šteta što karijera jedne od najperspektivnije košarkašice svih vremena na svijetu, počinje na ovakav način.

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši