Ilijas Delić – MSR

Ilijas Delić – MSR

 

(tekst objavljen u Avazu, 29. april 2013.)

 

Uskoro ću i ja za Šabanom Bajramovićem

Teško bolesni Ilijas Delić oprostio se od MSR-a

 

 

"Mostar Sevdah Reunion" preksinoć je prvi put nastupio u Frankfurtu i oduševio posjetioce u "Unionhallleu". Za članove popularnog sastava bila je to posebna večer, jer su se oprostili od dosadašnjeg pjevača Ilijasa Delića te predstavili novog. Mjesto teško bolesnog Ilijasa zauzeo je Arif Alajbegović.
Ipak, upravo je Ilijas bio zvijezda večeri, prije svega zbog toga što je to bio njegov posljednji nastup i njegovo posljednje obraćanje publici. Te večeri prvi put se, nakon nekoliko mjeseci, susreo s članovima benda. Posebno je bio dirljiv susret Ilijas i violiniste Nedjeljka Kovačevića. I jedan i drugi su zaplakali.

Kada su članovi MSR-a izašli na binu, nakon odsviranog instrumentala, na binu je izveden Ilijas. Uspio je otpjevati tri pjesme, ali i to je bilo dovoljno da atmosferu u dvorani dovede do usijanja.
– Draga moja djeco, divno vas je vidjeti, ali nažalost, ja vam neću i ne mogu dugo pjevati. Ovo što me sada vidite ovdje da sjedim, to je samo moj inat. Ne dam bolesti da me još savlada, mada me polako ruši. Nisam mogao da odbijem ni moju Zlatku Halilagić (oganizator koncerta, op. a.), i zbog nje sam prešao ovaj put od Sarajeva do Frankfurta. Upravo takve, mlade i perspektivne ljude treba naša država.
Sada ću vam otpjevati pjesmu posvećenu preminulom Šabanu Bajramoviću, a i ja ću uskoro za njim. Ali, ostat će moje pjesme, ostat će moje dijete, koje se zove "Mostar Sevdah Reunion", ostat ćete vi, koji ćete sve to slušati – poručio je Delić publici, a s bine je ispraćen gromoglasnim aplauzom i suzama publike.

 Kraći nastup i susret sa publikom fizički i emotivno umorili su Ilijasa pa je poželio da se što prije nađe u hotelskoj sobi. Sa suzama u očima napustio je dvoranu. Prije odlaska, još jednom je bacio pogled na binu i kratko rekao:
– Uživajte, moja djeco, i čuvajte mi "Mostar Sevdah Reunion".
.
.
[IMG]http://i40.tinypic.com/xbbk3p.jpg[/IMG]
.
(fotos:Avaz)

 

 

Komentariši