Let kroz „iglene uši“

Ekstremni sport

Let kroz „iglene uši“

Ekstremni sportista Alexander Polli odjeven u „wingsuit“, leteće odijelo, proletio je brzinom od 250 kilometara na sat kroz samo pet metara uski otvor u stijeni, na planini Roca Fordada, u španskom Montserratu, južno od Barcelone.

 

Aleksander Polli (27), za ovaj poduhvat podigao se helikopterom na potrebnu visinu, i jednostavno iskočio. Bio je oko 20 sekundi u slobodnom padu, a onda naciljao ka otvoru. Izmjerena brzina prilikom prolaska bila je  nevjerovatnih 250 km/h.

 

„Batmenov otvor“, kako nazivaju otvor na stijeni u planini, širok je jedva pet metara. Kod ovakve brzine, to je izgleda da se mora proletiti kroz „iglene uši“. Prije ovog leta, Polli je dugo vježbao, kako bi postigao perfektnu liniju leta. I isplatilo se. Proletio je kroz otvor,  tačno u milimetar.

 .

[IMG]http://i41.tinypic.com/fbyi4n.jpg[/IMG]

.

 

„Život ne mora mjeriti samo vlastitim dahom, ponekad se taj dah mora oduzeti i nekom drugom“, izjavio je nakon uspješnog leta.

 

I bio je u pravu. Prvo su bez daha u planini ostali oni koji su prisutvovali njegovom proletu, a onda i preko 4,6 miliona znatiželjnih, koliko ih je za samo tri dana pregledalo snimak njegovog leta na internetu.

.

[IMG]http://i40.tinypic.com/bhock.jpg[/IMG]

.

 

Smail Špago

NovaSloboda.ba

Komentariši