Fazlijin mezar

Fazlijin mezar


 


Iz Ljubuške prošlosti

 

(objavljeno na: ljubusaci.com)

 

Na Mostarskim vratima nalazi se jedan mezar o kome se malo zna.

 

Objavljujemo tekst koji je napisao dr. Ahmet Mahić na jednu raniju temu dr. Halida Sadikovića i slike koje smo danas dobili od našeg saradnika Salke Lalica iz Ljubuškog.

Ali ima još jedan osamljeni mezar na Mostarskim Vratima tj. Fazlijin mezar. O ovome mezaru se relativno malo zna među samim Ljubušacima.

O tome su, koliko ja znam, više upućeni mještani sa Mostarskih Vrata. Oni su čak i brinuli o njegovom mezaru i čuvali uspomenu na jednog nevino poginulog mladića Fazliju. On je bio iz Mostara i dolazio je u ašikovanje jednoj djevojci u mahali Grad (nekadašnja mahala ispod tvrđave). Fazliju su opanjkali da dolazi, ustvari svojoj, nesuđenoj punici. Zato je njegov, opet nesuđeni, punac iznajmio plaćenog ubicu da ga likvidira, te mu je ovaj napravio zasjedu i ubio ga. Nakon nekog vremena Fazlijina djevojka rodila je dijete, i to je bio dokaz da je Fazlija nevin stradao.
.
[IMG]http://i42.tinypic.com/p6mug.jpg[/IMG]
.
U znak pokajanja djevojčin otac je sagradio lijep mezar za svog nevinog i nesuđenog zeta. Možda bi bilo zanimljivo doznati nesto više o ovome ako neko znade ili ako postoji neki pisani zapis o tome.

Ahmet Mahić, Oslo, Norveška.

 

Komentariši