‘Tako blizu, a tako daleko’

Izložba fotografija Alije Šunje „Pod nebom Hercegovine“

.

 

U Centru za kulturu Mostaru večeras je otvorena izložba fotografija vječitog zaljubljenika u prirodu Alije-Ale Šunje pod nazivom „Pod nebom Hercegovine“. 
.

Alija-Ale Šunje, član Planinarskog društva „Prenj“ iz Mostara, jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih planinara.

.

 

„Obilazeći planine i različite krajeve Bosne i Hercegovine, snimio sam veliki broj fotografija. Ovom izložbom želim da prikažem jedan  mali dio ljepota Hercegovine, jer su fotografije lijek od zaborava“, kaže Alija Šunje, stalni saradnik portala NovaSloboda.ba.

Izložbu je otvoro Nedim Efica, jedan od najpoznatijih mostarskih i bh. planinara.

„Po ovim fotografijama, čini mi se da bi bolje odgovarao naziv ‘Tako blizu, a tako daleko’. Zašto baš ovaj naziv? Radi se o Hercegovini i sve fotografije su iz područja, koja nisu udaljena od Mostara više od 100 kilometara. Zato tako blizu. A zašto tako daleko? Iz prostog razloga što većina od vas, a i velika većina ovog grada, vrlo rijetko ili nikada nije imala priliku da vidi ove prakrasne predjele, koje je Ale donio u ovu salu da ih pogledate. Iskreno se nadam da će fotogarfije kod nekih od vas pobuditi želju da tu ljepotu vide svojim očima i da se priključe planinarima i ljubiteljima prirode i da sami sebi pruže užitke koje samo priroda može da daruje“, rekao je Efica.

.

[IMG]http://i42.tinypic.com/2m5l72f.jpg[/IMG]

.

 

Alija Šunje, pasionirani je planinar i veliki ljubitelj prirode. Njegov cilj nije, kako kaže Efica, samo osvajanje planinskih vrhova, nego, prije svega, upoznavanje do tada neviđene  prirode, traženje u toj prirodi ljepote, čiji se dijapazon kreće od detalja pčele na cvijetu do širokih pejsaža.

„Vrlo često smo zajedno bili na izletima i pohodima i uvijek sam bio oduševljen strašću, s kojom Ale uočava ljepote koje nas okružuju i pokušava da napravi što bolju fotografiju, da što bliže približi gledaocu neki detalj, neku prirodnu ili kulturnu vrijednost, neki pejsaž, panoramu. Došao je dotle da u svojoj arhivi ima hiljade izuzetno kvalitetnih fotografija sa područja cijele BiH“, rekao je Nedim Efica.

NovaSloboda.ba
veliki broj slika moze se pogledati na internetu, jer je Ale slike sa svakog svoj pohoda, nesebicno dijelio sa rajom:

Komentariši