Pogled: Sa Mazoljica preko Carinskog

Pogledi koji vrlo brzo nestaju i mijenjaju se

 

Pogled sa Mazoljica preko Carinskog mosta prema objektima u okolini.

 

Panorama grada se mijenja vrlo brzo. Na crno bijeloj slici preko Carinskog mosta, koja potiče iz 1964. godine, pred mostom na lijevoj obali Neretve vidljiv je objekat gdje je bila gostiona Lira i mjesna zajednica na Carini, preko mosta je zgrada Elektromašinskog školskog centra i Sokolova liftara. Plac na Kračani, gdje je kasnije izgrađen Dom penzionera, je slobodan. Iza Krečane se nalazi željeznička pruga i gornja rampa, a preko pruge je skladište Prenja sa drvima za ogrijev, a na samom vrhu slike objekat Vojne bolnice.
.
[IMG]http://i43.tinypic.com/necmyh.jpg[/IMG]
.

Nakon proteklog rata vidljive su brze promjene, lijeva strana Neretve do mosta, još nema promjena, dominira krov iznad nove željezničke stanice, a na desnoj strani, umjesto srušene zgrade tehnike, niče novi poslovni objekat do mosta. Dom penzionera je sada hotel Ero. Objekti u krugu stare bolnice još su nauzgor. Vidljivi su i novi objekti na bivsoj staroj stanici.
.
.
[IMG]http://i40.tinypic.com/i5zuo4.jpg[/IMG]
.
Samo nekoliko godina kasnije, nova slika. Dominira ogromni objekat Mepas Mala, a preko puta stanice novi stambeno poslovni objekat. Šantićevom ulicom se naziru fasade obnovljenih objekata.
Pedesetak godina razlike pišu istoriju grada.
.
[IMG]http://i42.tinypic.com/2mej34.jpg[/IMG]
.
priredio: Smail Špago

Komentariši