Giro d'Italia

O Giru se kod nas vrlo malo priča. Nalazi se u sjenci Tor de Franca. Ovih dana točkovi se vrte uzduž i poprijeko Italije.

Giro d'Italia

 

Giro d'Italia je popularna biciklistička trka koja se jedanput godišnje održava u Italiji. Traje tri sedmice, a održava se u maju. Jedna je od najslavnijih biciklističkih trka zajedno sa Tour de France. Vodeći biciklist na Giru nosi roza majicu.

 

Popularni Giro d’ Italia nastao je po uzoru na Tour de France. Prva trka održala se 13. maja 1909.g. u Milanu, a na stazi dugoj 2.448 km. Prvi pobjednik bio je Luigi Ganna. Najviše pobjeda na Giru imaju talijani Alfredo Binda i Fausto Coppi te belgijanac Eddy Merckx, koji su pobijedili po pet puta.

Giro d'Italia, smatra se drugom najvažnijom biciklističkom trkom na svijetu, nakon Tour de France, a prije Vuelta España. Dugo vremena Giro d’Italia je bila traka samo za muškarce, a od 1988. godine trku voze i žene u okviru Giro d'Italia Femminile.
.
[IMG]http://i40.tinypic.com/n389hy.jpg[/IMG]
.

Od 1909, Giro se vozi jednom godišnje, s izuzetkom razdoblja Prvog i Drugog svjetskog rata. Traje tri sedmice u maju, a ture se voze po čitavoj Italiji. Etape su raspređene naizmjenično, po ravničarskim dijelovima Italije, po srednje visokim brijegovima i po visokim planinskim masivima, na kojima se voze pojedniačne trke, na vrijeme. Pobjednik etape nosi roza majicu, po uzoru na žutu majicu na Tour de France, a roza boja je izabrana po boji papira novina, glavnog organizatora, Gazzetta dello Sport.
.
[IMG]http://i42.tinypic.com/ddfgv6.jpg[/IMG]
.

Ovogodišnja trka je 96. po redu Giro d’ Italia, počela je 4. maja u Napulju i trajaće do 26. maja, kad se nakon prevežene 21 etape i 3.455 kilometara trke, očekuje dolazak biciklista na cilj u Bresciji.

 

Komentariši