Nepoznati rekordi prirode

Zanimljiva putovanja

 

Nepoznati rekordi prirode

 

Priroda postavlja rekorde koji čovjeka ostavljaju bez teksta. Pored kategorija, kao što su najveća zemlja ili najduže rijeka, postoje i manje poznata čuda prirode.

 

Na najvišoj željezničkoj stanici na svijetu vazduh je tako rijedak da se putnicima ne preporučuje da izlaze iz voza, najaktivniji vulkan na svijetu nalazi se na Havajima, a najveći vodopad na svijetu visok je 978 metara. To su samo neka od čuda prirode koja nisu svima poznata.

Na ostrvu Havaji nalazi se najaktivniji vulkan na svijetu, ime mu je Kilauea, što u prevodu znači «bljuvač». U Indonezijskom arhipelagu nalazi se još oko 150 aktivnih vulkana, a najpoznatiji je Krakatau. U južnoj Venecueli nalazi se najveći vodopad na kome voda pada sa visine 978 metara po imenu salto Angel. Posjetioci mogu posmatrati vodopad odozdo, a uz to se i kupati u laguni ispod vodopada.

Željeznička stanica na najvećoj nadmorskoj visini nalazi se na Lhasa željezničkoj pruzi u Kini. Tom prugom vožnja traje 30 sati, a stanica Tangula nalazi se na 5.068 metara nadmorske visine. Na toj stanici putnicima bukvalno zastaje dah zbog vrlo rijetkog vazduha na toj visini. Putnicima za vrijeme stajanja voza na toj stanici ne preporučuje se da izlazite iz voza kako bi protegnuli noge. Za vrijeme vožnje ovim vozom, koja se obavlja pretežno na visinama većim od 3.600 metara, unutar vagona pritisak vazduha se održava stalnim, slično kao u avionima.

Nasuprot tome, najčistiji vazduh na svijetu nalazi se na otočju Tasmanija u Australiji, gdje namjernici mogu uživati u gradovima Hobart i Lanceston, ali i udisati najčistiji vazduh na svijetu na osamdeset kilometara dugoj turi preko Cradle Montaina u nacionalnom parku St. Clair.

Najširi vodopad nasvijetu je Iguazu vodopad na granici između Brazila i Argentine. Šumovi vodopada čuju se još iz daleka, a hrabri se mogu provozati u samoj blizini vodopada koji su široki 2.700 metara.

Najljepšim ostrvom na svijetu računa se Ambergris Caye na Belizeu u Srednjoj Americi. Posebno se ističe Hol Chan Marine Reserve nacionalni park, sa jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama.

Najveća kraška pećina na svijetu je Aven Armand u Francuskoj, a u njoj se nalaze stalagmiti visoki do 30 metara, i najveći stalaktit na svijetu.

I na kraju, napomenućemo najveću šumu na svijetu, to je Sibirska tajga, površine kao milijardu fudbalskih igrališta, najpoznatija je crnogorična šuma na svijetu.

Komentariši